Zadnje zasedanje kubanskega parlamenta

Kubanski parlament je danes začel zadnje zasedanje pred koncem leta, ki je hkrati prvo, odkar je konec julija zbolel kubanski voditelj Fidel Castro. Castrovo mesto bo zasedel brat Raul.

Objavljeno
22. december 2006 18.22
Fidel in Raul Castro
Havana - Kubanski parlament je danes začel zadnje zasedanje pred koncem leta, ki je hkrati prvo, odkar je konec julija zbolel kubanski voditelj Fidel Castro. Mesto, ki ga ponavadi na zasedanjih parlamenta zaseda dolgoletni voditelj, je danes ostalo prazno, je pa začetku zasedanja prisostvoval Fidelov brat Raul Castro, ki državo začasno vodi namesto bolnega brata.

Fidel Castro ponavadi na zasedanjih parlamenta postavlja vprašanja sodelujočim, ki predstavljajo poročila o gospodarski uspešnosti, včasih pa ima tudi sam govore. Njegovega brata Raula so na današnjem zasedanju, ki mu je kot ponavadi predsedoval predsednik parlamenta Ricardo Alarcon, spremljali še podpredsednika države Carlos Lage in Esteban Lazo ter zunanji minister Felipe Perez Rogue.

Castra sicer javnost razen na slikah in po televiziji ni videla vse od 26. julija, ko je oblast v državi zaradi nujne operacije na črevesju, po kateri okreva že štiri mesece, predal svojemu bratu Raulu. Njegovo zdravje, ki je sicer državna skrivnost, je tako predmet številnih ugibanj, predvsem pa se poraja vprašanje, ali se bo veliki voditelj sploh še kdaj vrnil za krmilo države.