Zadnji poskus preprečitve kaotičnega brexita

Po diplomatski ofenzivi Borisa Johnsona tehnični pogovori londonskih in bruseljskih pogajalcev.

Objavljeno
28. avgust 2019 16.13
Posodobljeno
28. avgust 2019 18.34
Britanski premier Boris Johnson je v bitki s kvadraturo kroga glede irskega varovala. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
BRUSELJ – Ne glede na nove zaplete na Otoku v evropski komisiji z nestrpnostjo pričakujejo nove predloge in zamisli britanske vlade, povezane z irskim varovalom v ločitvenem sporazumu. Notranjih postopkov, kot je prekinitev dela britanskega parlamenta do sredine oktobra, nočejo komentirati.   

Ker do izteka roka za brexit 31. oktobra ni več veliko časa, se želijo čim prej lotiti obravnave novih britanskih idej. Po diplomatski ofenzivi premiera Borisa Johnsona v Berlinu, Parizu in na vrhu G7 v Biarritzu so se začeli tehnični pogovori. Tako se je Johnsonov svetovalec David Frost v Bruslju sestal s člani delovne skupine za brexit.  

Sam Johnson se je po telefonu v torek pogovoril s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Ostala naj bi v stiku. Logika Bruslja je videti kot kvadratura kroga – novi britanski predlogi bi morali biti skladni z ločitvenim sporazumom, ki vključuje za Johnsona nesprejemljivo irsko varovalo.


Mejnik bo oktobrski vrh EU


V evropski komisiji zatrjujejo, da je EU sicer povsem pripravljena na scenarij ločitve brez dogovora, a naredila naj bi vse, da se ogne takšnemu položaju. »Scenarij brez dogovora bo vedno odločitev Združenega kraljestva, ne Evropske unije,« so sporočili po pogovoru Johnsona in Junckerja.

Med zadnjimi pogovori Johnsona, predvsem po sestanku z nemško kanclerko Angelo Merkel, so se pojavile razlage o nastajanju novega manevrskega prostora, ki bi v prihodnjih dveh mesecih omogočil preboj in preprečil grozeči kaotični brexit. Za časovno prelomnico iskanja rešitve velja redni vrh EU, ki bo 17. in 18. oktobra.  
 

»Niti blizu sprejemljivega«


Za EU je ključno, da bodo upoštevani interesi Irske glede stanja na meji z Združenim kraljestvom. Irski zunanji minister Simon Coveney je po poročanju Irish Timesa zatrdil, da britanski alternativni predlogi za varovalo, kot so, denimo, sheme za zaupanja vredne poslovne subjekte ali nadzor blaga zunaj območja meje, »niso niti blizu sprejemljivega za EU«.

V Dublinu so sicer odprti za alternative, če bo z njimi dosežen enak učinek kot z varovalom. O različnih alternativah se je sicer že razpravljalo med pogajanji o ločitvenem sporazumu, a nobena ni obveljala kot zadovoljiva rešitev za preprečevanje nastanka trde meje na irskem otoku.