Zadnji poziv Merklove k črno-rumeni koaliciji

Na zadnjem predvolilnem shodu je nemška kanclerka Angela Merkel volivce še enkrat pozvala, naj glasujejo za njeno Krščansko-demokratsko unijo, kar bi omogočilo oblikovanje koalicije z liberalno FDP.

Objavljeno
26. september 2009 19.16
L.Š./STA
L.Š./STA
Berlin - Nemška kanclerka Angela Merkel je na zadnjem predvolilnem shodu volivce še enkrat pozvala, naj glasujejo za močno Krščansko-demokratsko unijo (CDU) in ji tako omogočijo zaželeno koalicijo z liberalnimi Svobodnimi demokrati (FDP). Po njenem prepričanju lahko le takšna koalicija Nemčiji zagotovi vzdržno gospodarsko okrevanje.

"Gre za odločitev o tem, kako bomo hitro izšli iz krize. Samo močna CDU je sposobna zagotoviti okrevanje nemškega gospodarstva," je po vrnitvi s srečanja voditeljev 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20) v ameriškem Pittsburghu dejala priljubljena Angie, po oceni revije Forbes najvplivnejša ženska na svetu.

"Jutri bo šlo za to, da omogočite CDU dovolj moči, da oblikuje novo nemško vlado, v novi postavi skupaj s FDP. Borili se bomo do konca, saj vsak glas šteje," je ob spremljavi vzklikov "Angie, Angie!" zatrdila Merklova.

Merklova je v svojem polurnem zaključnem govoru volivcem sporočila, da v trenutnih gospodarskih razmerah, ko bo Nemčija kljub nedavnemu izhodu iz recesije ob koncu leta najverjetneje zabeležila padec bruto domačega proizvoda v višini petih odstotkov, ni časa za eksperimentiranje.

Brez omembe volilnega tekmeca


"Nemčija potrebuje stabilnost. Mi smo edina stranka, ki lahko vodi razumno gospodarsko politiko in obenem zagotovi solidarnost z najšibkejšimi v družbi," je dejala, a pri tem ni niti enkrat omenila svojega glavnega volilnega tekmeca, kanclerskega kandidata socialdemokratov (SPD), sedanjega zunanjega ministra, Franka-Walterja Steinmeirja.

Prav tako se je vzdržala ostrih napadov na SPD, saj še vedno ni povsem jasno, ali bo CDU skupaj s sestrsko bavarsko Krščansko-socialno unijo (CSU) in FDP uspelo zbrati dovolj glasov ali bo morala kanclerka tudi v naslednjem mandatu vstopiti v veliko koalicijo z glavno politično tekmico v povojni Nemčiji SDP. Podobno je bilo v celotni kampanji.

Bolj oster je bil v petek Steinmeier, ki je ob tem opozoril, da čaka volivce v primeru oblikovanja koalicije med CDU in FDP kruto prebujenje. "Videli boste radikalno prekinitev sistema socialne države," je dejal kandidat SPD.

Steinmeier vztraja, da je volilni izid še povsem odprt, saj se "CDU seseda kot mokra kartonska škatla". CDU, ki ji očita vztrajanje na preživetih konceptih, naj bi bila iz dneva v dan bolj živčna, zato Steinmeier podpornike poziva k silovitem volilnem boju do zadnjega trenutka.

Razlika med najmočnejšima strankama se je zmanjšala

Zadnje javnomnenjske raziskave so sicer pokazale, da Merklova ne more biti prepričana, da bo lahko po nedeljskih volitvah oblikovala novo desno usmerjeno koalicijo. Podpora CDU in FDP se namreč giblje pri okoli 48 odstotkih.

Merklovo oz. njeno konservativno koalicijo Krščansko-demokratske in Krščansko-socialno unije (CDU/CSU) podpira nekaj nad 30 odstotkov volivcev, njenega glavnega izzivalca Steinmeirja oz. socialdemokrate pa med 26 in 27 odstotkov vprašanih. Razlika med obema najmočnejšima strankama se je v času kampanje zmanjšala.

Merklova je imela sicer ob začetku kampanje težavo, da je velika večina Nemcev odkrito odobravala njeno štiriletno delo, vendar je bila njena priljubljenost veliko višja kot priljubljenost njene stranke. Prav zato je CDU v sloganih in na plakatih vse gradila okrog fenomena Merklove kot zelo priljubljene voditeljice, saj računa, da bo veliko volivcev prav zaradi Merklove volilo za CDU, pa čeprav tega drugače ne bi storili.