Zadnji YU-kralj Peter II. spet doma

Posmrtni ostanki zadnjega vladajočega Karađorđevića prepeljani v Srbijo po 68 letih izgnanstva in 43 let po smrti.

Objavljeno
22. januar 2013 19.04
Posodobljeno
22. januar 2013 19.00
Serbia Royals
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd –  Za zadnjega srbskega monarha se je posthumno končalo sedem desetletij trajajoče izgnanstvo.

Na beograjskem Letališču Nikola Tesla so posmrtne ostanke zadnjega jugoslovanskega kralja Petra II. Karađorđevića skupaj z maloštevilnimi privrženci monarhije pričakali člani družine Karađorđević, predstavniki srbskega predsednika, vlade in vojske. Krsto s posmrtnimi ostanki kralja Petra so začasno prepeljali v cerkev sv. Andreja Prvozvanega v dvorskem kompleksu na Dedinju, kjer je patriarh Srbske pravoslavne cerkve Irinej daroval mašo za pokojnika.

Po bogoslužju so vrata Belega dvora odprli za vse, ki bi radi počastili zadnjega srbskega kralja, niso pa še potrdili datuma njegovega pogreba v družinski grobnici na Oplencu. Svetovalec srbskega predsednika in član komiteja za prenos posmrtnih ostankov kraljeve družine Oliver Antić je povedal, da bo pogreb pomladi, ko bodo v Srbijo prispeli posmrtni ostanki še treh članov kraljeve družine.

Popravljena zgodovinska krivica

V družinski cerkvi na Oplencu so lani z državnimi častmi pokopali posmrtne ostanke kneza Pavla Karađorđevića, kneginje Olge in njunega sina Nikole, ki so jih prepeljali iz švicarske Lozane v Beograd. Na slovesnosti sta srbski predsednik in premier, Tomislav Nikolić in Ivica Dačić, obljubila, da bodo v državo vrnili posmrtne ostanke vseh članov družine Karađorđević. Skupno sporočilo udeležencev slovesnosti je bilo, da je popravljena velika zgodovinska krivica, ki je bila storjena tej družini.

Vrnitev posmrtnih ostankov svojega očeta v Srbijo je princ Aleksandar Karađorđević pospremil z besedami, da je to ganljiv dogodek velikega zgodovinskega pomena, njegova družina pa je zelo ponosna, ker se kralj končno vrača domov. Antić je izjavil, da država brez tradicije ni nikakršna država, Srbija pa z njenim ohranjanjem in spoštovanjem varuje svoje državljane in državo.

Jugoslovanski kralj od leta 1941 do 1945

Kralj Peter II. je bil najstarejši sin kralja Aleksandra in kraljice Marije. Rodil se je 6. septembra 1923 v Beogradu, šolanje je začel na kraljevskem dvoru v Beogradu in nadaljeval na šoli Sandroid v Angliji. Od tam se je vrnil po atentatu na svojega očeta v Marseillu leta 1934. Ker je bil Peter takrat star komaj 11 let, je kraljevske posle prevzel regent princ Pavel.

Peter je bil jugoslovanski kralj od leta 1941 do 1945, ko je bila Jugoslavija razglašena za republiko. Po zlomu kraljevine aprila 1941 je emigriral skupaj s kraljevsko vlado. Med drugo svetovno vojno je živel v izgnanstvu v Londonu, leta 1945 so mu odvzeli vse državljanske pravice in državljanstvo, zadnja leta življenja pa je preživel v ZDA, kjer je leta 1970 umrl. Pokopan je bil v cerkvi sv. Save v Libertyvillu nedaleč od Chicaga.

Vrnitev je dejanje nacionalne sprave

Član kronskega sveta Dušan Babac je izjavil, da je vrnitev posmrtnih ostankov zadnjega srbskega monarha predvsem dejanje nacionalne sprave. V kronskem svetu še poudarjajo, da kralj Peter II. ni nikoli abdiciral. Ker so v cerkvi sv. Save v Libertyvillu ekshumacijo izpeljali v popolni tajnosti, je ogorčen del srbske emigracije v Chicagu. Po njihovem je nepravično, da se od posmrtnih ostankov kralja Petra II. niso mogli dostojno posloviti njegovi soborci, kar je znamenje nespoštovanja emigracije.