Zagorec na prostosti po plačani varščini

Avstrijsko sodišče je na prostost izpustilo nekdanjega pomočnika hrvaškega obrambnega ministra Vladimirja Zagorca potem, ko so njegovi odvetniki sodišču na Dunaju plačali milijon evrov varščine.

Objavljeno
16. marec 2007 15.17
Zagreb - Avstrijsko sodišče je izpustilo na prostost nekdanjega pomočnika hrvaškega obrambnega ministra Vladimirja Zagorca potem, ko so njegovi odvetniki danes sodišču na Dunaju plačali milijon evrov varščine, da bi se njihov varovanec lahko branil s prostosti. Po besedah odvetnikov so varščino zbrali družina in prijatelji upokojenega generala Zagorca, ki po odhodu iz pripora ni hotel odgovarjati na novinarska vprašanja.

Upokojeni general nasprotuje izročitvi Hrvaški

Preiskovalna sodnica na Dunaju je v četrtek določila pet pogojev za obrambo Zagorca s prostosti, med katerimi je tudi varščina v višini milijona evrov. Zagorec je že izročil svoj potni list avstrijskim oblastem, za obrambo s prostosti pa se je obvezal, da ne bo pobegnil, da bo ostal na avstrijskem naslovu in da bo vsako spremembo bivališča takoj prijavil na sodišču. Zagorec, ki že nekaj časa živi na Dunaju, sicer nasprotuje izročitvi Hrvaški, kjer je preiskovalna sodnica zanj zahtevala pripor.

Naslednja obravnava 27. marca

Zagorca so aretirali v torek zvečer v Avstriji na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je razpisalo hrvaško pravosodno ministrstvo. Zagorec je osumljen, da je zase obdržal dragulje v vrednosti najmanj petih milijonov dolarjev ter da je na ta način zlorabil položaj in pooblastila.

Zagorčevi odvetniki so za ponedeljek napovedali novinarsko konferenco, preiskovalna sodnica pa je naslednjo obravnavo sklicala za 27. marec.