Zahod naslovil konkretne zahteve na Kremelj

G7 rožlja s strožjimi sankcijami proti Moskvi, a napredek hoče doseči z diplomacijo.

Objavljeno
05. junij 2014 09.27
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj − Voditelji članic G7 so ponoči ocenili, da so ruska nezakonita pripojitev Krima in dejanja za destabilizacijo vzhodne Ukrajine nesprejemljiva in se morajo končati.

Na Moskvo so naslovili konkretne zahteve. Pozvali so jo, naj prizna predsedniške volitve v Ukrajini (sodelovanje z novim predsednikom Petrom Porošenkom) in popolnoma umakne oborožene sile z ukrajinske meje. Poleg tega bi morala ustaviti dotok orožja in aktivistov čez ukrajinsko-rusko mejo. Moskva da bi morala izkoristiti vpliv na oborožene separatiste, da bodo odložili orožje in se odpovedali nasilju. Tudi pri vprašanju energetske preskrbe pričakujejo rešitev. Ukrajinsko vodstvo so pozvali, naj bo v operacijah vzpostavljanja reda zmerno.

V G7 so izrazili pripravljenost na okrepitev sankcij proti Rusiji, da bi zvišali ceno, ki bi jo Rusija morala plačati za svoje ravnanje. Strožje sankcije bodo vpeljane, če bodo dogodki zahtevali tak korak. Kot je po večerji povedala nemška kanclerka Angela Merkel, bi bila v primeru, da ne bi bilo napredka, na mizi tudi tretja stopnja ukrepov, gospodarske sankcije. Nadaljnje destabilizacije Ukrajine da si ne morejo privoščiti.

Za G7 je sicer prednostna naloga diplomacija in politično reševanje krize. Predvsem od pogovorov z ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ob robu slovesnosti ob 70. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji pričakujejo napredek. »Naše skupno sporočilo je: Rusija mora prispevati svoj delež k stabilizaciji in deeskalaciji,« je ocenila Merklova.

Šele po pogovorih s Putinom in po odzivih Kremlja na položaj se bodo voditelji spet posvetovali o nadaljnjih korakih. Samodejne poti do sankcij ne bo, pred vsako odločitvijo bodo potekala posvetovanja. Merklova je ocenila, da so z dosedanjo strategijo, ki je temeljila na diplomatskih prizadevanjih in grožnjah s sankcijami, sicer nekaj dosegli, »a ne dovolj«.