Zajete Britance prepeljali v Teheran

Teheran je zajetje britanskih mornarjev opravičuje z britansko infiltracijo iranskih voda. Britance so sicer zajeli na spornem mejnem območju, ki si ga lastita tako Irak kot Iran.

Objavljeno
24. marec 2007 14.50
Teheran/London - Potem ko je v petek iranska ladja zajela 15 pripadnikov britanske mornarice, češ da so pluli po iranskih teritorialnih vodah, je Teheran danes obsodil "nezakonito britansko infiltracijo iranskih voda" ter zahteval pojasnilo britanske vlade zanjo. Britance so sicer zajeli na spornem mejnem območju, ki si ga lastita tako Irak kot Iran. Kot je medtem sporočila iranska tiskovna agencija Fars so pripadnike britanske mornarice prepeljali v Teheran.
Britansko "sovražno dejanje" je sumljivo in v nasprotju z mednarodnim pravom, zato ni opravičila za to, da London ne sprejme odgovornosti zanj, je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Mohamed Ali Hoseini. Kot je poudaril, bi se morali Britanci za svojo napako opravičiti, namesto, da " poskušajo svoje nezakonito dejanje utemeljiti z brezpredmetnimi interpretacijami ".

Iransko zunanje ministrstvo je sicer od britanske vlade zahtevalo pojasnilo "infiltracije" ter zagotovila, da se takšen incident ne bo več ponovil.

Mejno območje že dlje časa predmet spora med Irakom in Iranom

15 pripadnikov britanske mornarice, ki so za iraško vlado opravljali nadzor v iraških vodah, je v petek v Perzijskem zalivu zajela iranska ladja. Do incidenta je po podatkih Londona prišlo v iraških vodah ob meji z Iranom, kjer je britanska mornarica pregledala trgovsko ladjo, osumljeno tihotapljenja. Teheran pa trdi, da je britanska mornarica plula po iranskih teritorialnih vodah.

Mejno območje ob sotočju Tigrisa in Evfrata, kjer je prišlo do incidenta, je že dolgo predmet spora med Iranom in Irakom, ki se ne moreta zediniti o razmejitvi. Junija 2004 je Iran na tem območju že zajel šest britanskih marincev in dva mornarja, ki jih je nepoškodovane izpustil po treh dneh, potem ko so priznali, da so nezakonito zapluli v iranske vode.

V Veliki Britaniji se medtem pojavljajo ugibanja, da je Iran Britance zajel namenoma in da bo njihovo zajetje izkoristil za pritisk na zahodne sile, ki bodo v Varnostnem svetu ZN danes razpravljali o sankcijah proti Iranu. Zgodba se razvija v dramo s talci je pisal časnik The Times. The Guardian pa je presodil, da bi bilo lahko zajetje britanskih mornarjev napaka ali pa tudi "kaj bolj zloveščega". Ameriški strokovnjaki sicer menijo, da je Iran le izkoristil priložnost, da pokaže svojo zahtevo do omenjenih voda.

EU od Irana zahteva izpustitev britanskih vojakov

Nemško predsedstvo Evropske unije je od iranske vlade zahtevalo takojšnjo izpustitev 15 pripadnikov britanske mornarice. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je ob tem dejal, da bo nemško predsedstvo še danes v izjavi zelo jasno zahtevalo izpustitev Britanskih mornarjev.

Steinmeier je tudi izrazil prepričanje, da se bo Varnostni svet Združenih narodov uspel sporazumeti o ostrejših sankcijah proti Iranu.

Ti sicer po navedbah iranskih oblasti niso poškodovani, iranski general Alireza Afšar pa je ob tem pojasnil, da so vojaki po zaslišanju že priznali, da so bili zajeti v teritorialnih vodah Irana. "Imamo dokaze, da so bili zajeti v naših teritorialnih vodah. Priznali so svojo napako," je dejal Afšar.

Solana tudi zagotovil podporo Veliki Britaniji

Visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je Veliki Britaniji zagotovil podporo in solidarnost povezave.

Steinmeier je sicer danes izrazil prepričanje, da se bo Varnostni svet Združenih narodov uspel sporazumeti o ostrejših sankcijah proti Iranu. Pet stalnih članic VS ZN je o zaostritvi sankcij dogovor že doseglo, sedaj pa tečejo pogovori s tremi nestalnimi članicami VS.

Britanski časniki so v današnjih izdajah sicer izrazili domneve, da želi Iran z zajetjem vojakov izboljšati svojo pogajalsko pozicijo pred odločanjem VS o ostrejših sankcijah.