Zajeti mornarji pred sodišče?

Iran opozarja London, naj ne politizira zajetja mornarjev. ZDA so medtem že zavrnile možnost zamenjave 15 zajetih britanskih mornarjev za pet Iračanov, ki so jih ameriški vojaki zajeli v Iraku.

Objavljeno
31. marec 2007 14.50
Iranski zunanji minister Manoher Motaki na obisku v Nemčiji
Washington/London/Teheran - Uradni predstavniki ZDA so že zavrnili možnost dogovora z Iranom, da bi 15 zajetih pripadnikov britanske kraljeve mornarice zamenjali za pet Iračanom, ki so jih ameriški vojaki zajeli v Iraku.

Ameriška vladna predstavnica Sean McCormack je zavrnila možnost takšne zamenjave. Pet Irancev, za katere v ZDA domnevajo, da so pripadniki iranske revolucionarne garde, so zajeli januarja letos v iraškem mestu Irbil.

Iran svari pred politizacijo zajetja mornarjev

Iranski zunanji minister Manušer Motaki je danes Veliko Britanijo opozoril, naj se izogne politiziranju zajetja 15 britanskih mornarjev. "Britanski voditelji naj se izognejo medijskim napadom in politiziranju in naj preprečijo nadaljnje zapletanje zadeve," je v telefonskem pogovoru z avstralskim kolegom Alexandrom Downerjem dejal Motaki.

Zajeti mornarji pred sodišče

Iranske oblasti pa so medtem proti zajetim moranjem že začele postopek. Če bodo mornarji spoznani za krive, jih čaka kazen, je potrdil iranski veleposlanik v Moskvi Golamreza Ansari. "Z britanske strani nismo prejeli nobenega opravičila, zato se zadeva nadaljuje v obliki pravnega procesa," je dejal.

Iran vztraja, da britanska vlada prizna, da so bili zajeti mornarji v njihovih vodah Perzijskega zaliva, nakar naj bi jih brez težav izpustili. Velika Britanija pa vztraja, da so bili mornarji v iraških vodah in so opravljali svoje delo v skladu z mandatom ZN in jih je potrebno zato izpustiti brez pogojev.

Iranska vlada je britanskemu veleposlaništvu v Teheranu tudi poslala noto, v kateri želi zagotovila Londona, da se kršitve njegovih ozemeljskih voda ne bodo nadaljevale.

Iran objavil tretje pismo britanske mornarke

Iran je v petek objavil že tretjo pismo, ki naj bi ga napisala zajeta britanska mornarka Faye Turney. V pismu piše, da so 15 zajetih britanskih vojakov "žrtvovali" za ameriško in britansko politiko. "Pišem vam kot članica britanskega vojaškega osebja, ki so jo poslali v Irak, jo žrtvovali zaradi intervencijske politike Busheve in Blairove vlade," piše v pismu, ki naj bi ga spisala Turneyeve.

Pismo so iranske oblasti objavile v Londonu, vsebuje pa vnovičen poziv, naj se britanske sile umaknejo iz Iraka. "Po mojem prepričanju morata državi, če želita narediti korak naprej, začeti umikati naše sile iz Iraka in iraškemu ljudstvu pustiti, da začne obnavljati svoje življenje". Pismo vnovič vsebuje opravičilo za vstop britanskih mornarjev v iranske vode. Navaja tudi, da Iranci s Turneyevo lepo ravnajo.

Britanski vojaki nelegalno vstopili v iranske vode?

Iranska uradna televizija v arabskem jeziku Al Alam je v petek objavila nov posnetek britanskih mornarjev, ki jih je iranska revolucionarna garda pred tednom dni zajela v Perzijskem zalivu. Na posnetku je videti britanskega vojaka Nightona Thomasa Summersa, ki se je opravičil, da so s kolegi "brez dovoljenja" vstopili v iranske vode. London je novi posnetek označil za škandalozen in propaganden.

"Še enkrat se globoko opravičujem, da smo vstopili v vaše vode," je na posnetku dejal mornar Summers. Summers je tudi povedal, da se zaveda, da je bil to že drugi incident od leta 2004, v katerem je britansko vojaško osebje vstopilo v iranske vode.

Na posnetku je videti Summersa, kako sedi skupaj s še enim vojakom in z edino žensko med zajetimi, 26-letno Faye Turney. Že pred objavo posnetka pa je iranska tiskovna agencija IRNA poročala, da je Summers podal izjavo. "V iranske vode smo vstopili brez dovoljenja in aretirala nas je obalna straža. Rad bi se opravičil iranskemu ljudstvu," je navedel Summer, dodal pa tudi, da je bilo od aretacije vse v redu in da je zadovoljen. "V minulih dneh so iranski vojaki z nami ravnali lepo in zelo humano. Nobenih zlorab ni bilo".

Televizija Al Alam je že v sredo predvajala posnetek skupine vojakov, vključno s Turneyevo, ki je dejala, da so kršili iranske ozemeljske vode.