Zakulisne kupčije odnesle češko vlado

Češko že nekaj dni pretresa korupcijski škandal, ki sega prav v vrh oblasti v državi.

Objavljeno
17. junij 2013 10.23
00B_CTK801.JPG
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Dunaj - Češki premier Petr Nečas je pozno popoldne odstopil, s tem pa znova ogrozil mandat šibke desne konservativne vlade. Češko že nekaj dni pretresa korupcijski škandal, ki sega prav v vrh oblasti v državi.

Politično krizo je povzročila spektakularna akcija policijske skupine za boj proti organiziranemu kriminalu, ki je prejšnjo sredo aretirala vodjo Nečasovega kabineta, vplivno Jano Nagyovo, preiskala kabinet in izvedla številne druge racije pri politikih in poslovnežih, povezanih z Nečasovo desnosredinsko Demokratsko državljansko stranko (ODS). Med drugimi so aretirali tri nekdanje poslance ODS Petra Tluchorja, Ivana Fuksa in Mareka Snajdra.

Kot pišejo češki mediji, je Jana Nagyova, dolgoletna tesna Nečasova sodelavka, po neuradnih informacijah pa tudi njegova ljubica, osrednja osebnost obsežne preiskave. Obtožujejo jo, da je vojaški tajni službi ukazala vohunjenje za Nečasovo ženo Radko Nečasovo, zaradi česar sta se v preiskavi znašla nekdanji šef vojaške obveščevalne službe Ondrej Palenik in njegov naslednik Milan Kovanda. Ondreja Palenika so zadržali v preiskovalnem priporu, Kovanda pa se brani s prostosti. Danes je obrambni minister Vlastimil Picek Kovendo, ki je krivdo za nezakonito sledenje Nečasovi ženi priznal, in njegovega namestnika začasno razrešil s položaja. Tudi Jana Nagyova, ki uradno ni imela nobenih pristojnosti nad obveščevalno službo vojske, je ostala v preiskovalnem priporu.

Tri nekdanje poslance ODS Petra Tluchorja, Ivana Fuksa in Mareka Snajdra pa sumijo, da so v zameno za odstop s funkcije poslancev prejeli podkupnino. Novembra lani so namreč tik pred zdajci s svojim odstopom omogočili izglasovanje zaupnice vladi Petra Nečasa. Do zadnjega so nasprotovali varčevalnemu paketu zakonov, na katerega je Nečas vezal svojo zaupnico, nato pa pred glasovanjem odstopili, da so lahko njihovi nasledniki v poslanskih klopeh nato glasovali za zaupnico vladi. Že takrat se je ugibalo, kako bodo »uporniki« za to dejanje poplačani. In res, Ivan Fuksa je bil že kmalu zatem imenovan za člana uprave državne družbe Czech Aeroholding, ki ima v lasti letalskega operaterja Czech Airlines in operaterja praškega letališča Vaclava Havla, družbo Prague Airport. O Tluchorju so ugibali, da bo dobil službo v državnem energetskem podjetju CEZ, a ga uradno še niso imenovali. Po besedah njegovega odvetnika ga sumijo zlorabe položaja, pranja denarja, goljufij pri javnih naročilih pa tudi okoriščanja z odstopom s poslanske funkcije.

Po pisanju največjega češkega dnevnega časopisa Mlada fronta Dnes je Nagyova stičišče treh primerov: sledenja premierovi ženi, podkupovanja odstopljenih poslancev ter povezovanja praških politično-mafijskih »botrov« z donosnimi javnimi naročili. Obsežna policijska akcija prejšnjega tedna je po poročanju medijev posledica dveletnega dela policije, v katerem je sodelovalo 400 preiskovalcev. Na skrivaj so menda posneli tudi več sto ur pogovorov znanega in zelo vplivnega češkega lobista in bogataša Romana Janouška.

Češki premier Petr Nečas je ravno prejšnji teden sporočil, da se ločuje od žene Radke, s katero sta bila poročena 25 let. Takoj po aretaciji svoje sodelavke in domnevno intimne partnerke Jane Nagyove je zavrnil pozive k odstopu, češ da sam o vohunjenju za ženo ni vedel ničesar. Čez vikend pa si je premislil, se opravičil vsem, ki so jih dejanja prizadela, in po sestanku s koalicijskimi partnerji napovedal odstop, saj da se zaveda »politične odgovornosti«.

Čeprav si Načas želi, da bi koalicija obstala in bi vlada nadaljevala delo z drugim premierom, to ni povsem gotovo. Predsednik Miloš Zeman je danes Nečasa pozval, naj do imenovanja novega premiera vodi tekoče posle. Nečas je sicer odstopil tudi kot predsednik stranke ODS in je napovedal odhod iz politike. Zeman lahko po ustavi imenuje novega mandatarja ali pa skliče predčasne volitve. K tem so razumljivo pozvali opozicijski socialni demokrati, ki imajo zaradi nepriljubljenosti vlade večjo javnomnenjsko podporo. Redne volitve bi morale biti spomladi prihodnje leto. V čeških medijih že na široko špekulirajo o zakulisnih dogovorih in različnih političnih strategijah, večinoma pa opozarjajo na vlogo predsednika Zemana, ki je že pokazal željo po povečevanju svoje moči in vplivanju na aktualno politiko.