Žalna slovesnost za umrle vojake

Italija danes žaluje za svojimi vojaki, ki so prejšnji teden umrli v talibskem napadu v Kabulu. Zaradi njihove smrti pa trenutno v italijanski javnosti že potekajo razprave o smiselnosti sodelovanja Italije v operacijah v Afganistanu.

Objavljeno
21. september 2009 14.27
L.Š.
L.Š.
Rim - Potem ko so na rimsko letališče Ciampino včeraj popoldne pripeljali šest krst s posmrtnimi ostanki italijanskih vojakov, ki so prejšnji teden umrli v talibskem napadu v Kabulu, danes po vsej državi poteka dan žalovanja. V šolah in javnih stavbah se bodo na vojake spomnili z minuto molka.

Predsednik vlade Silvio Berlusconi in ostali političnimi voditelji, med njimi je tudi predsednik države Giorgio Napolitano, so se na žalni slovesnosti v rimski baziliki Svetega Paula pridružili sorodnikom padlih vojakov.

Po končani slovesnosti, ki jo v živo predvajajo na nekaterih italijanskih televizijah, bodo trupla vojakov pokopali na različnih krajih po vsej Italiji.

Smrt vojakov pa je v italijanski javnosti spodbudila tudi debate o prihodnosti italijanskega sodelovanja v mirovnih operacijah v Afganistanu. V Afganistanu je trenutno več kot 3000 italijanskih vojakov, ki večinoma opravljajo svojo vojaško dolžnost v prestolnici Kabul.

Nekatere politične stranke so že pozvale k umiku italijanskih vojaških čet iz Afganistana, vendar je prejšnji teden minister za zunanje zadeve Franco Frattini kljub visoki ceni, ki jo trenutno plačuje Italija s svojo prisotnostjo na afganistanskih tleh, povedal, da morajo vojaki ostati v Afganistanu.