Zaostritev odnosov

Vatikan naj bi odpovedal predvideno srečanje med italijanskim premierom Silviem Berlusconijem in drugim možem Svetega sedeža. Krive naj bi bile obtožbe časnika, ki ga vodi Berlusconijev brat Paolo.

Objavljeno
29. avgust 2009 19.05
Ti. Kr. /STA
Ti. Kr. /STA
Rim - Besedna vojna med italijanskim premierom Silviem Berlusconijem in Vatikanom je danes doživela nov zaplet. Zaradi obtožb časnika Il Giornale, ki ga vodi Berlusconijev brat Paolo, na račun direktorja glasila italijanskih škofov Avvenire naj bi Vatikan odpovedal za petek predvideno srečanje med Berlusconijem in drugim možem Svetega sedeža.

 

Il Giornale je v petek objavil članek, v katerem je Dina Boffa, direktorja časnika Avvenire, ki je v zadnjem času večkrat napadel Berlusconijevo sporno zasebno življenje, obtožil hinavščine in navedel primer, ko naj bi Boffo v preteklosti napeljeval neko žensko k ločitvi od moža, s katerim je bil Boffo v razmerju.

 

Vodja italijanske škofovske konference, kardinal Angelo Bagnasco je obtožbe časnika Il Giornale danes označil za "odvratne in zelo resne", obenem pa v imenu vse italijanskih škofov Boffu izrazil popolno spoštovanje in zaupanje.

 

Poleg obtožb pa naj bi poročilo časnika imelo še hujše posledice. Po današnjem poročanju italijanskih medijev naj bi botrovalo odločitvi Vatikana, da odpove za petek predvideno srečanje med italijanskim premierom in vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Tarcisiom Bertonejem v L'Aquili.

 

Srečanje naj bi sicer Berlusconiju nudilo možnost za popravo odnosov s Cerkvijo. Ti so se v zadnjem času med drugim nekoliko skrhali zaradi škandalov, ki so pretresali zasebno življenje italijanskega premiera, pa tudi zaradi razhajanja pri vprašanju priseljencev.

 

Berlusconi naj bi se v L'Aquili pred večerjo s kardinalom tudi udeležil posebnega obreda ob prazniku odpuščanja, a se je po odpovedi srečanja s strani Vatikana tudi sam izognil poti v od potresa razdejano mesto. Tja je namesto tega poslal podtajnika pri predsedstvu vlade Giannija Letto.