Zapatero napovedal nov protiteroristični načrt

Španski premier je po sobotnem terorističnem napadu z bombo na madridskem letališču, napovedal novo strategijo boja proti terorizmu.

Objavljeno
04. januar 2007 19.35
Španski premier Zapatero obiskal prizorišče sobostne eksplozije.
Madrid - Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero, ki je danes obiskal prizorišče sobotnega terorističnega napada na madridskem letališču, je obljubil, da bo zatrl nasilje, saj imajo vsi državljani "pravico do življenja brez bomb ali nasilja". Iz njegovega urada so medtem sporočili, da bo premier poslancem kmalu predstavil načrt za prenovo protiteroristične strategije.

"Bolj kot kdaj sem odločen usmeriti svoje napore v končanje nasilja in iskanje miru," je dejal Zapatero, medtem ko je danes v Madridu dan žalovanja za žrtvijo sobotnega napada, Ekvadorcem Carlosom Alonsom Palatejem.

Kot je povedal tiskovni predstavnik premiera, bo Zapatero nagovoril parlament in se s tem odzval na zahtevo opozicijske ljudske stranke (PP), da pojasni, kaj napad pomeni za njegovo protiteroristično strategijo. Kdaj naj bi se to zgodilo, tiskovni predstavnik ni pojasnil.

V Baskiji našli avtomobil s sto kilogrami eksploziva

Policija je danes v španski pokrajini Baskija našla zapuščeni avtomobil s sto kilogrami eksploziva, ki naj bi ga po poročanju lokalne tiskovne agencije Vasco pustili člani baskovske separatistične organizacije Eta, potem ko je policija 23. decembra lani v bližnjem kraju Amorebieta našla njihovo skrivališče eksploziva.

Baskovsko notranje ministrstvo pa je sporočilo, da je bil eksploziv, ki so ga našli v zapuščenem avtomobilu, pripravljen za takojšnjo uporabo, manjkal je le še detonator.

Stranka Batasuna, politično krilo Ete, je medtem danes prvič izrazila obžalovanje zaradi napada na madridskem letališču.

V eksploziji na parkirišču terminala 4 na madridskem letališču Barajas je bilo poleg omenjene smrtne žrtve ranjenih še 19 ljudi, še enega Ekvadorca, 19-letnega Diega Armanda Estacia pa še iščejo med ruševinami. Odgovornost za napad je prevzela baskovska separatistična organizacija Eta, ki je pred tem zadnji napad s smrtnimi žrtvami izvedla maja 2003.

Španska vlada je po napadu prekinila mirovna pogajanja z Eto, ki je marca lani enostransko razglasila trajno premirje.