Zapatero prekinil mirovne pogovore z Eto

Španski premier Zapatero se je po današnji eksploziji bombe na letališču odločil za prekinitev pogajnj z Eto, potem ko je ta prevzela odgovornost za napad.

Objavljeno
30. december 2006 21.30
Na parkirišču letališča v Madridu odjeknila eksplozija
Madrid/San Sebastian- Španski premier Jose Lius Rodriguez Zapatero je po današnji eksploziji bombe na madridskem letališču odredil dokončno prekinitev mirovnih pogovorov z baskovsko separatistično organizacijo Eta, ki je že prevzela odgovornost za napad.

Zapatero je poudaril, da poti, ki jih ubira Eta, ne vodijo nikamor, ampak prinašajo le trpljenje in bolečino. Združenje žrtev terorizma je za nedeljo že sklicalo množično zborovanje v Madridu z zahtevo po prekinitvi pogajanj.

" Odredil sem prekinitev vseh pobud, povezanih z mirovnim procesom, ki se je začel pred devetimi meseci, ko je Eta razglasila trajno premirje ," je poudaril Zapatero, potem ko je politično krilo Eta, Batasuna, ocenilo, da današnja eksplozija ne pomeni prekinitve mirovnega procesa v Baskiji.

Politično krilo baskovske separatistične organizacije ETA, Batasuna, je ocenilo, da današnja eksplozija avtomobila bombe na madridskem letališču ne pomeni prekinitve mirovnega procesa v Baskiji. Nasprotno, po oceni vodje Batasune Arnalda Ortegija je mirovni proces sedaj bolj potreben kot kdajkoli. Na novinarski konferenci v San Sebastianu je še izrazil solidarnost z žrtvami napada, vendar pa obžalovanja ni izrazil.

Da pomeni eksplozija prekinitev mirovnega procesa, ne verjame niti baskovska avtonomna vlada. Tiskovni predstavnik te vlade je v San Sebastianu ob tem dodal, da "če so bombe, ni premirja in če je premirje, ni bomb" ter odločno obsodil napad.

Predsednik španske opozicijske Ljudske stranke (PP) Mariano Rajoy je od socialistične španske vlade znova zahteval, naj prekine vse stike in pogajanja z ETA. Kot je poudaril, zahtevajo "izginotje in razpustitev" te podtalne organizacije, ki je sicer zadnji smrtonosni napad izvedla maja 2003, je pa v njenem nasilju od leta 1968 umrlo več kot 800 ljudi.

V eksploziji, ki je odjeknila na parkirišču terminala 4 madridskega letališča Barajas okoli 9.30, je bilo po podatkih ministrstva lažje ranjenih 19 ljudi, dva Ekvadorca, ki sta spala v avtomobilih, pa še pogrešajo.

Današnji napad organizacije Eta predstavlja najhujšo kršitev sklenjenega premirja. V nasilju podtalne organizacije, ki je zadnji smrtonosni napad izvedla maja 2003, je od leta 1968 umrlo več kot 800 ljudi.