Zapatero se je opravičil

Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je v današnjem nastopu na zasedanju parlamenta, spregovoril tudi o vladni politiki do baskovske separatistične organizacije ETA.

Objavljeno
15. januar 2007 21.27
Madrid - Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je v današnjem nastopu na zasedanju parlamenta, spregovoril tudi o vladni politiki do baskovske separatistične organizacije ETA. Prebivalstvu opravičil za svojo "očitno zmoto" pri zagovarjanju mirovnega procesa z ETA. Obenem pa je Špance pozval k "velikemu demokratičnemu konsenzu proti terorizmu".

Španska vlada je mirovne pogovore z ETA začela, potem ko je ETA 24. marca lani razglasila trajno premirje, katerega cilj je bil začeti "demokratičen proces" v Baskiji. Ko je ETA 30. decembra lani izvedla napad na madridskem letališču, je vlada pogovore prekinila. V napadu z avtomobilom bombo sta bila ubita dva Ekvadorca, šlo pa je za prvi smrtonosni napad ETA od maja 2003. ETA, ki je prevzela odgovornost za napad, sicer vztraja, da premirje ostaja v veljavi.

Kot je pred parlamentom poudaril Zapatero, je ETA z napadom sprejela napačno odločitev in izbrala zločinsko pot, "pot terorja". Obenem pa je Špance pozval, naj se združijo v boju proti terorizmu ter ponudil roko opozicijski Ljudski stranki (PP), ki se protestov proti terorizmu, ki so bili minuli konec tedna, ni udeležila, saj meni, da vlada proti ETA ni nastopila dovolj odločno.

Zapatero je tako PP povabil na sestanek protiterorističnega pakta, v katerega želi premier vključiti vse parlamentarne stranke, pa tudi baskovsko zmerno nacionalistično stranko PNV, vladajočo v Baskiji. Vendar je voditelj PP Mariano Rajoy dejal, da bo njegova stranka vlado podprla le, če se bo zaobljubila, da ne bo nikoli popuščala separatistom.