Zapornikom iz Guantanama lahko sodijo v ZDA

Ameriški kongres je odobril, da bodo terorističnim osumljencem, zaprtim v taborišču Guantanamo, lahko sodili v ZDA, obenem pa odločno zavrnil možnost, da bi katerega koli od zapornikov izpustili.

Objavljeno
08. oktober 2009 15.10
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Washington - Ameriški kongres je v sredo prvič odobril, da bodo terorističnim osumljencem, zaprtim v ameriškem taborišču Guantanamo na Kubi, lahko sodili v ZDA. Kongresniki so poleg tega odločno zavrnili možnost, da bi katerega koli od trenutno 223 zapornikov iz Guantanama v ZDA izpustili.

Začasne premestitve terorističnih osumljencev v ZDA za sojenje naj bi odobrili šele, ko bo kongres prejel natančno poročilo o možnih tveganjih, povezanih s tem. Poleg tega je v osnutku zakona, ki so ga obravnavali kongresniki, predvideno, da ameriški predsednik najmanj 45 dni pred kakršnim koli prevozom ujetnikov iz Guantanama v ZDA predstavi podroben načrt o razpoložljivih kapacitetah za sprejem zapornikov.

O omenjenih ukrepih morata odločati še celoten senat in predstavniški dom. Prejšnji teden je predstavniški dom glasoval proti kakršnim koli prevozom zapornikov iz Guantanama v ZDA.

Od 223 ujetnikov v Guantanamu bodo najverjetneje sodili okoli 60, in sicer na civilnem ali vojaškem sodišču, okoli 80 naj bi jih izpustili.