Zaposleni v Pentagonu se s ponedeljkom vračajo na delo

Čeprav spora med republikanci in demokrati še ni konec, bo približno 400.000 javnih uslužbencev spet delalo.

Objavljeno
06. oktober 2013 10.42
Obama Syria
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Washington - Iz ameriškega Pentagona so sporočili, da bodo prihodnji teden nazaj na delo poklicali večino od približno 400.000 uslužbencev, čeprav spora med republikanci in demokrati, ki je vodil v zaprtje večine zveznih vladnih agencij v ZDA, še ni konec. Je pa kongres v soboto soglasno potrdil, da bodo vladni uslužbenci za prisilni dopust plačani.

Kot je v soboto pojasnil obrambni minister Chuck Hagel, t. i. zakon o plačevanju vojski, ki ga je nedavno sprejel kongres, po oceni odvetnikov Pentagona določa, da so iz začasnega zaprtja vladnih agencij izvzeti uslužbenci obrambnega ministrstva, »katerih obveznosti prispevajo k morali, dobrobiti, sposobnostim in pripravljenosti« ameriških vojakov.

Hagel zato pričakuje, da bodo lahko na ministrstvu v prihajajočem tednu »bistveno znižali« število civilnih uslužbencev, ki so morali na prisilni dopust. Vendarle pa prav vseh ne bodo mogli poklicati nazaj na delo, je pojasnil.

Američane vse bolj jezijo prepiri med kongresniki

Delovanje ameriških zveznih služb, razen nujnih, se je ustavilo v torek, potem ko kongres ni sprejel zakona o začasnem financiranju njihovega delovanja. Republikanci so namreč zahtevali, da se predsednik ZDA Barack Obama v zameno odpove svoji zdravstveni reformi ali vsaj v proračunu preloži začetek njenega izvajanja, na kar pa demokrati in Bela hiša ne pristajajo.

Vendarle je v soboto v kongresu prišlo do redkega trenutka enotnosti, verjetno tudi zaradi dejstva, da Američane vse bolj jezijo prepiri med kongresniki, ki so vodili v prvo zaprtje zvezne vlade v zadnjih 17 letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavniški dom kongresa je namreč soglasno s 407 glasovi za in nobenim proti sprejel ukrep, v skladu s katerim bo slab milijon vladnih uslužbencev, ki so morali na prisilni dopust, vendarle dobil plačo tudi za ta čas. Plačani bodo retroaktivno, potem ko bo zaprtja vlade enkrat konec.

Obenem je Obama ponovil, da ne namerava »plačati odkupnine«

A kompromisa, ki bi to omogočil, zaenkrat še ni. Obama je predstavniški dom kongresa v sobotnem tedenskem radijskem nagovoru pozval, naj konča farso in brezpogojno sprejme zvezni proračun ter tako konča zaprtje zveznih služb. Kot je poudaril, je senat proračun že sprejel in tudi v predstavniškem domu je dovolj demokratskih in republikanskih glasov, da se stvar zaključi.

»Toda skrajna desnica republikancev predsedniku predstavniškega doma Johnu Boehnerju ne pusti, da bi stvar dal na glasovanje,« je dejal.

Obenem je Obama ponovil, da ne namerava »plačati odkupnine« niti za ponovno odprtje vlade niti za zvišanje meje javnega dolga. 17. oktober je namreč rok, do katerega mora kongres zvišati sedanjo mejo javnega dolga. Če tega ne bo storil, bi imelo to po napovedih vlade uničujoče posledice za ameriško gospodarstvo, saj ZDA ne bodo mogle več poravnati svojih obveznosti.