Zaprisegla nova grška vlada

V Atenah je uradno zaprisegla nova grška socialistična vlada, ki bo morala krepko zavihati rokave, če želi izpolniti svoje obljube o oživitvi gospodarstva in zmanjšati državne izdatke.

Objavljeno
07. oktober 2009 16.45
Ma. J.
Ma. J.
Atene - V Atenah je danes uradno zaprisegla nova grška socialistična vlada, ki bo morala krepko zavihati rokave, če želi izpolniti svoje predvolilne obljube o oživitvi gospodarstva in zmanjšati državne izdatke.

Novi premier George Papandreou je na prvem srečanju vlade po slovesnosti napovedal 100-dnevni akcijski načrt po katerem se bo nova vlada z vsemi nadlogami gospodarstva spopadla s stimulacijskim paketom v višini tri milijarde evrov, davčno reformo in investicijami v infrastrukturo. "Grčije ne bomo spremenili v stotih dneh," je dejal Papandreou, obenem pa dodal, da bodo v tem obdobju državi dali dovolj časa, da zadiha in zbere vse sile za velik skok naprej, ki ga mora storiti.

V nagovoru vlade je Papandreou napovedal tudi oster boj s korupcijo ter obljubil, da bo povečal odgovornost vlade in spodbujal okolju prijazen razvoj. "Transparentnost bo prisotna pri vseh odločitvah, ki vključujejo upravljanje in sredstva," je obljubil novi premier in dodal, da imajo "državljani pravico vedeti, kako so porabljeni njihovi davki". Papandreou je poleg tega obljubil tudi zvišanje plač za javne uslužbence, povišanje davkov za bogate in boj proti davčnim utajam.