Zaradi dehidracije in lakote umrlo 75 beguncev

Italijanska policija je rešila pet afriških beguncev, ki so pluli v bližini obale majhnega otoka Lampeduse. Emigranti so policiji povedali, da je 75 potnikov zaradi dehidracije in lakote med potjo umrlo.

Objavljeno
21. avgust 2009 11.30
Število beguncev na ladji ni znano
Mo. B.
Mo. B.
Rim - Italijanska mejna policija je včeraj rešila pet afriških beguncev, ki so pluli v bližini obale majhnega otoka Lampeduse, v bližini Sicilije. Emigranti, ki najverjetneje prihajajo iz Eritreje, so policiji povedali, da je 75 potnikov zaradi dehidracije in lakote med potjo umrlo, piše spletni portal Većernji.hr.

Preživela peterica je bila dehidrirana, dva od njih so zadržali v bolnišnici. Begunci so povedali, da so pred tremi tedni izpluli iz Libije. Najprej jim je zmanjkalo goriva, kasneje pa še hrane in vode. Policija je sicer sprva dvomila o resničnosti njihovih trditev, kasneje pa so zdravniki potrdili, da je njihovo slabo fizično stanje skladno z zgodbo o dolgotrajnem pomanjkanju hrane in vode. Eden od zdravnikov, je dejal: "So kot okostnjaki."

Malteška policija je potrdila, da je s helikopterja opazila sedem trupel, vendar ni potrjeno, ali gre za potnike, ki so pluli s peterico. Trupel namreč niso izvlekli, saj se ta niso nahajala v malteških teritorialnih vodah, so pa o tem obvestili pristojne oblasti.

Novica o 75 mrtvih, večina naj bi bila državljanov Eritreje, je razburila italijansko javnost in organizacije za pravice beguncev. Ni namreč jasno, kako je lahko 12 metrska ladja neopazno 20 dni plula po območju, ki je pod nenehnim nadzorom. "Skrb vzbujajoče je, da so ti ljudje 20 dni pluli po Mediteranskem morju, ne da bi jim kdo pomagal. To je zares zaskrbljujoče," je dejal Laura Boldrini iz UNHCR.