Zaradi korupcije kaznovali 100.000 članov kitajske partije

Med kaznovanimi člani kitajske komunistične partije je tudi nekdanji vodja državnega statističnega urada, ki je obtožen, da je prejemal podkupnine in da je imel več kot eno ženo.

Objavljeno
13. februar 2007 12.37
Peking - Kitajska komunistična partija je lani zaradi korupcije kaznovala skoraj 100.000 svojih članov. Med njimi je tudi nekdanji vodja državnega statističnega urada Qiu Xiaohua, ki je obtožen, da je prejemal podkupnine in da je imel več kot eno ženo.

Boj za legitimnost oblasti

Kitajska komunistična partija je v zadnjih letih sprožila več kampanj za zajezitev korupcije, kitajski predsednik in prvi mož komunistične partije Hu Jintao ter ostali voditelji pa so zahtevali hitro ukrepanje, saj bi korupcija lahko spodkopala legitimnost oblasti komunistične partije.

Podsekretar partijske centralne disciplinske komisije Gan Yisheng je po navedbah tamkajšnjih medijev sporočil, da so lani kaznovali 97.260 članov, med katerimi jih je več kot 80 odstotkov "prejemalo podkupnine in kršilo finančna in ekonomska pravila partije".

Poleg vodje statističnega urada je bila lani zaradi korupcije aretirana še vrsta visokih uradnikov, najbolj pa je odmeval primer nekdanjega prvega moža komunistične partije v Šanghaju Chen Liangyuja, ki si je v več kot desetletju prisvojil za skoraj 30 milijonov evrov premoženja.

Premier Wen Jiabao je pred dnevi napovedal novo protikorupcijsko kampanjo, ki se bo začela s kitajskim novim letom 18. februarja, usmerjena pa bo predvsem proti birokraciji in tajnim poslom med uradniki in poslovneži.