Zaradi kritik odstopil načelnik izraelske vojske

Zaradi kritik na račun izraelskega ravnanja v mesec dni trajajoči vojni v Libanonu lani poleti je odstopil načelnik generalštaba izraelske vojske Dan Haluc.

Objavljeno
17. januar 2007 11.29
Načelnik generalštaba izraelske vojske Dan Haluc in tamkajšnji premier Ehud Olmert
Tel Aviv - Zaradi kritik na račun izraelskega ravnanja v mesec dni trajajoči vojni v Libanonu lani poleti je odstopil načelnik generalštaba izraelske vojske Dan Haluc. Po poročanju izraelskih medijev je generalporočnik Haluc o svoji odločitvi seznanil izraelskega premiera Ehuda Olmerta in obrambnega ministra Amirja Pereca.

Olmert je Halucov odstop sprejel z globokim obžalovanjem. O ravnanju izraelske vojske v Libanonu trenutno teče preiskava državne komisije, ki naj bi preučila celotno ravnanje obrambnih sil in vlade med ofenzivo. Olmert je Haluca, ki je že pred tem predstavil sklepe interne vojaške preiskave o vojni v Libanonu, zaman poskušal prepričati, naj ostane na položaju, dokler ne bodo znani izsledki preiskave državne komisije.

Haluc tarča hudih kritik

Vodja izraelske vojske je bil tarča hudih kritik zaradi ravnanja v ofenzivi proti libanonskemu gibanju Hezbolah, ki jo je judovska država začela, potem ko so borci šiitskega gibanja 12. julija lani zajeli dva izraelska vojaka. Haluc je sicer še v začetku meseca vztrajal, da ne bo odstopil, razen če bodo to od njega zahtevali njegovi nadrejeni.

58-letni general je sicer sprejel odgovornost za neuspešnost vojske v 34 dni trajajočem konfliktu, predvsem zaradi prepozne odločitve o vpoklicu več tisoč rezervistov za obsežno kopensko ofenzivo in nezmožnosti ustavitve raketnega obstreljevanja Izraela s strani Hezbolaha. Izraelu tako med ofenzivo ni uspelo izpolniti strateških ciljev - osvoboditve zajetih izraelskih vojakov in poraza Hezbolaha.

Zaradi ofenzive v Libanonu, v kateri je umrlo prek 1200 libanonskih civilistov, pa tudi več kot 160 Izraelcev, je bila kritik deležna tudi Olmertova vlada, po poročanju dpa pa bi se po Halucovem odhodu lahko povečal tudi pritisk na obrambnega ministra, naj odstopi.

Slednji bo vladi v nedeljo predstavil kandidata za Halucovega naslednika. Olmert je na Halucov položaj začasno imenoval namestnika načelnika generalštaba Mošeja Kaplinskega. Haluc je sicer položaj opravljal od junija 2005, ko ga je imenoval Perecov predhodnik Šaul Mofaz.