Zaradi napada na češkega predsednika odstopil vodja varnostnikov

Vaclava Klausa je odziv presenečenih varnostnikov, ki se na napad niso primerno odzvali, menda zelo razjezil.

Objavljeno
30. september 2012 11.30
CZECH-POLITICS-CRIME-PRESIDENT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si
Praga - Potem ko je bil češki predsednik Vaclav Klaus v petek lažje ranjen v napadu s plinsko pištolo, je v soboto odstopil vodja njegove varnostne službe, poroča Slovenska tiskovna agencija. Napadalec je v Klausa uspel izstreliti več plastičnimi nabojev, preden so ga obvladali policisti.

»Čeprav med incidentom nisem bil navzoč ... se po ogledu posnetka čutim odgovornega za dejanja svojih podrejenih,« je svoj odstop pojasnil vodja varnostne službe Jiri Sklenka.

Incident se je zgodil na odprtju mostu na severu Češke. Moški v kamuflažni obleki je pristopil k predsedniku, proti njemu z repliko prave pištole ustrelil več plastičnih nabojev in odkorakal vpričo presenečenih varnostnikov, preden ga je obvladala policija.

Kasneje je 26-letni napadalec pojasnil, da simpatizira s komunistično stranko in da je z napadom želel protestirati proti varčevalnim ukrepom na Češkem, piše STA.

Češka Nova TV je poročala, da je bil 71-letni predsednik Klaus, znan kot zagrizen evroskeptik, zelo jezen na varnostnike. Na televizijskih posnetkih je bilo na rokavu njegove srajce videti kapljice krvi, še dodaja STA.