Zaradi nasilja v Bejrutu policijska ura

Po tem ko je mednarodna skupnost na konferenci za pomoč Libanonu v Parizu presegla ciljnih pet milijard dolarjev, je v Bejrutu prišlo do novih spopadov, ki so zahtevali tri življenja.

Objavljeno
25. januar 2007 20.19
Francoski predsednik Jacques Chirac
Pariz - Mednarodna skupnost je na današnji konferenci za pomoč Libanonu v Parizu zbrala že 7,6 milijard dolarjev in s tem že pred koncem srečanja krepko presegla ciljnih pet milijard dolarjev. Novico je sporočil gostitelj konference, francoski predsednik Jacques Chirac.

V spopadih v Bejrutu najmanj trije mrtvi in 50 ranjenih

Medtem je med privrženci in nasprotniki libanonskega premiera Fuada Saniora je v študentskem naselju univerze v Bejrutu prišlo do hudih spopadov, pri čemer so bili ubiti najmanj trije ljudje, še 50 pa je ranjenih. Spopade so sprožili prepiri med pripadniki šiitskega gibanja Amal, ki podpira opozicijo pod vodstvom skrajnega libanonskega gibanja Hezbolah, in pripadniki provladnega gibanja Prihodnost glede odgovornosti za torkovo splošno stavko.

Libanonske oblasti so zaradi nasilja v muslimanskih četrtih danes odredile policijsko uro v Bejrutu, ki bo začela veljati ob 20.30 po lokalnem času (19.30 po srednjeevropskem času) in bo trajala do 6. ure zjutraj.

Libanon bo s konference lahko odšel zadovoljen

Po torkovih spopadih v Libanonu, ki so izbruhnili ob splošni stavki, h kateri je pozvala prosirska opozicija pod vodstvom gibanja Hezbolah, so se nekateri bali, da države donatorke na današnji konferenci ne bodo preveč darežljive. A libanonski prozahodni premier Fuad Saniora, katerega država se otepa 41 milijard dolarjev javnega dolga, bo lahko s konference odšel zadovoljen.

Savdska Arabija z več kot milijardo dolarjev pomoči

Samo Savdska Arabija mu je namreč obljubila več kot milijardo dolarjev pomoči. Evropska unija je predložila paket 500 milijonov evrov do leta 2012, Francija pa 500 milijonov evrov posojila "pod zelo ugodnimi pogoji". Svetovna banka je prispevala 700 milijonov dolarjev, ZDA pa 770 milijonov dolarjev. Evropska investicijska banka je napovedala 960 milijonov evrov, Islamska razvojna banka pa je predlagala 192 milijonov evrov. Konference se udeležuje tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je v nastopu na konferenci napovedal prispevek Slovenije v višini okoli 100.000 evrov.

Saniora je udeležencem, predstavnikom več kot 40 držav in finančnih institucij, na konferenci povedal, da "bo vaša podpora nepogrešljiva za mir v Libanonu. Cena neuspeha je previsoka, da bi o njej sploh razmišljali. Bodite kratki, bodite dobri in bodite radodarni," pa je udeležence med drugim pozval francoski predsednik.

Solana: Libanon potrebuje mednarodno skupnost

Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je v govoru poudaril, da Libanon potrebuje mednarodno skupnost, saj se sam ne more soočiti z vsemi gospodarskimi in finančnimi izzivi, med drugim zaradi konflikta lansko poletje. "EU bo ostala ena glavnih darovalcev pri obnovi Libanona in je odločena podpirati libanonsko ljudstvo v težavnih razmerah, v katerih se nahaja," je še povedal Solana.

Ki Mun v podporo reformam

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je donatorje pozval, naj "z naklonjenostjo in radodarnostjo" podprejo reformne načrte Siniore. Te je pohvalil tudi predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz. Slednji je še ocenil, da Libanon na kritičnem razpotju. Kot je dejal, je poletna vojna povzročila 2,4 milijarde neposrednih škod, ob tem pa še med 700 in 800 dolarjev posredne škode. Namesto da bi libanonsko gospodarstvo raslo, se je skrčilo za šest odstotkov, je še dejal Wolfowitz.

Pomoč, ki jo bodo zbrali danes, naj bi bila namenjena predvsem projektom gradnje infrastrukture in obnove po izraelski ofenzivi proti Hezbolahu lansko poletje.