Zaradi očitkov Sarkozyja na ulicah več tisoč pravnikov

Francoski sodniki so se zbrali na protestnem shodu v mestu Nantes na zahodu države, ki predstavlja vrhunec več kot teden dni trajajočega spora med sodstvom in francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem. Spor se je razplamtel, ko je predsednik krivdo za nedavni okrutni umor neke 18-letnice pripisal policiji in sodiščem.

Objavljeno
10. februar 2011 21.39
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Nantes - V Nantes so z avtobusi, vlaki in avtomobili prispeli sodniki iz vse države, na protestni shod pa so prišli tudi odvetniki, zaporniški pazniki, socialni delavci in policisti. Na shodu, ki so ga sklicali sodniški sindikati, se je zbralo okoli 2000 ljudi, podobna zborovanja pa so potekala tudi v Parizu, Toulouseu, Marseilleu in Bordeauxu. Kot je sporočil največji sodniški sindikat USM, je do srede 170 od skupno 195 sodišč protestno odpovedalo vse nenujne obravnave, poroča slovenska tiskovna agencija STA.

Sarkozyjeve izjave, ki so tako ujezile sodnike, so se nanašale na umor 18-letne natakarice Laetitie, katere izmaličeno truplo so našli minuli teden v vasi v bližini Nantesa. Glavni osumljenec za umor je 31-letni že obsojeni spolni prestopnik, ki ga po odhodu iz zapora niso vključili v program strokovnega svetovanja, kot so določali pogoji njegove izpustitve. Po Sarkozyjevem mnenju je bila ta napaka "prestopek", ki bi ga bilo treba kaznovati.

Sodniki po drugi strani opozarjajo, da je do napake prišlo zaradi kroničnega pomanjkanja sodnikov in svetovalcev, ki opravljajo tovrstne svetovalne programe, namenjene nekdanjim zapornikom. Predsedniku poleg tega očitajo, da skuša primer izrabiti za pridobivanje točk pri volivcih. Sarkozyjeve besede sta obsodila tudi dva policijska sindikata.

Francoski predsednik je sicerv preteklosti sodnikom že dvakrat očital, da niso dovolj strogi do zločincev, ter je skušal doseči poostritev zakonov, ki se nanašajo na povratnike.