Zaradi poboja na Ovčari ponovno sojenje

Srbsko vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo s katero je 14 sodelujočih obsodilo za poboj okoli 200 hrvaških vojnih ujetnikov pri Vukovarju. V BIH

Objavljeno
14. december 2006 19.40
Vukovar po vojni
Beograd - Srbsko vrhovno sodišče je danes ukinilo sodbo, s katero je senat beograjskega sodišča za vojne zločine obsodilo na večletne zaporne kazni 14 obtožencev za poboj približno 200 hrvaških vojnih ujetnikov na farmi Ovčari pri Vukovarju novembra 1991. Obtožencem bodo ponovno sodili, srbsko tožilstvo za vojne zločine pa je sklep vrhovnega sodišča ocenilo kot nepričakovan.

Vrhovno sodišče Srbije je sporočilo, da je sodbo ukinilo zaradi bistvene kršitve določil kazenskega postopka in da je zadevo vrnilo senatu beograjskega sodišča za vojne zločine v ponovni postopek, obtožencem pa podaljšalo pripor do nove sodbe. Zoper sodbo prve stopnje so se pritožili tako obtoženci in njihovi zagovorniki, kot tudi tožilec za vojne zločine.

Za zločin na farmi Ovčara je bilo v Srbiji prvotno obtoženo 16 oseb. Senat beograjskega sodišča za vojne zločine je 12. decembra lani osmim obtožencem dosodil po 20 let zapora, ostalim pa od pet do 15 let zapora. Edini obtoženki, Nadi Kalaba je senat odmeril devet let zapora, dva obtoženca pa je oprostil.

Šestnajstim obtožencem za zločin na Ovčari so začeli soditi marca leta 2004. Kot je navedeno v obtožnici, so se žrtve pokola novembra 1991 predale pripadnikom takratne jugoslovanske ljudske armade, slednji pa so jih izročili lokalni teritorialni obrambi. Ujetnike so najprej namestili v vukovarsko bolnišnico, zatem pa v skupinah po sedem, osem ljudi odpeljali na farmo Ovčara in jih postrelili.

Pred beograjskim senatom za vojne zločine so pozneje sklenili še dva ločena postopka za zločin na Ovčari, na katera pa se ne nanaša današnji sklep vrhovnega sodišča. Ob koncu januarja je senat na osem let zapora obsodil pripadnika vukovarske teritorialne obrambe Milana Buliča. Septembra pa so končali postopek tudi proti prostovoljcu JLA Saši Radaku, ki mu je senat dosodil 20 let zapora.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je sodni postopek proti pripadnikom teritorialne obrambe iz Vukovarja prepustilo srbskemu pravosodju, vendar je za pokol na Ovčari tudi samo podalo posebno obtožnico proti trem častnikom nekdanje JLA. Tako imenovani vukovarski trojki so v Haagu začeli soditi oktobra leta 2005, vendar postopek še ni končan.

Zaradi mučenja obsodili bosanskega Hrvata


Sodišče BiH za vojne zločine pa je danes na 13 let zaporne kazni zaradi mučenja muslimanskih zapornikov med vojno v nekdanji Jugoslaviji (1992 - 1995) obsodilo nekdanjega hrvaškega vojaka Nikolo Andruna. "Obsojenec je mučil in sodeloval pri mučenju prijetih, se do zapornikov obnašal na nečloveški način in uporabljal metode mučenja in terorja," so sodniki razpisali v razsodbi.

49-letni Andrun je bil namestnik vodje taborišča bosanskih Hrvatov Gabela, kjer je bilo več sto bosanskih Muslimanov podvrženih mučenju, veliko pa jih je tudi umrlo. Obsojenec je ob dveh obiskih predstavnikov mednarodnega odbora Rdečega križa iz taborišča umaknil več zapornikov, da bi preprečil njihovo registracijo.