Zaradi slabega počutja Mladića zaslišanje prestavili na jutri

Blic poroča, da obtoženi ni bil sposoben zbrano povedati niti svojih osebnih podatkov. Objavljamo prvi Mladićev posnetek.

Objavljeno
26. maj 2011 11.51
Posodobljeno
26. maj 2011 11.51
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Beograd − Beograjsko posebno sodišče za vojne zločine je predčasno zaključilo z zasliševanjem aretiranega Ratka Mladića. Zaradi slabega počutja so zaslišanje prestavili na jutri.

Srbski Blic je še pred zaslišanjem pročal, da je Mladić pred kratkim doživel vsaj eno možgansko kap, težave pa ima tudi z ledvicami. Njegovo zdravstveno stanje je bilo ob aretaciji slabo, pred zaslišanjem so ga pregledali tudi zdravniki.

Odločitev o izročitvi Mladića mora biti znana v tednu dni

Srbski Blic poroča, da so tamkajšnje oblasti takoj po aretaciji pričele s postopkom o izročitvi vojnega zločinca haaškemu mednarodnemu sodišču. Namestnik srbskega tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić je pojasnil, da bo posebno sodišče v Beogradu Mladića zaslišalo, nato pa bo moralo v treh dneh odločiti, ali ga bodo izročili haaškemu sodišču.

Mladićevi pravni zagovorniki se lahko na odločitev sodišča pritožijo, a s tem ne morejo zavleči morebitne izročitve njihovega klienta. Končno odločitev o tem, ali bodo Mladića izročili Haagu bo sprejelo srbsko pravosodno ministrstvo.

Medtem pa srbski mediji razkrivajo podrobnosti današnje aretacije. Kot poroča Blic je Mladić s policisti ob prijetju menda sodeloval in takoj priznal svojo pravo identiteto. Po aretaciji pa so mu vzeli vzorec DNK.

Ameriška tiskovna agencija poroča, da je bila današnja aretacija izpeljana hitro in tiho. »Nič nisem slišal, nisem se prebudil,« je povedal eden od sosedov. Dejal je, da je za aretacijo svojega soseda slišali šele zjutraj, ko je vklopil televizijo.

Nad aretacijo so presenečeni tudi drugi sokrajani, ki so se danes množično zbirali ob radijskih sprejemnikih. »O aretaciji smo prvič slišali okoli opoldne. Šokirani smo,« so povedali. Kot poroča Blic, je Tadićev govor naletel na veliko neodobravanje. »Njegovega prijetja nismo pričakovali. Kriv je le tega, da je branil srbski narod,« je povedal Mladićev sosed Duško.


Srbska televizija je objavila prvi posnetek prijetega srbskega generala Radka Mladića, ki na posebnem sodišču za vojne zločine v Beogradu čaka na zališanje:



Sporočilo o aretaciji Ratka Mladića

Srbski predsednik Boris Tadić je nekaj po 13. uri na izredni novinarski konferenci potrdil informacijo, da sta Srbska varnostno-obveščevalna služba (BIA) in Služba za odkrivanje vojnih zločincev v jutranjih urah aretirali pobeglega vojnega zločinca Ratka Mladića.

»Čestitati želim vsem pripadnikom ekipe za nacionalno varnost, ki je vsak dan, vsako uro in vsako minuto intenzivno delovala na odkrivanju vseh obtoženih za vojne zločine. S tem je potrjeno, da je Republika Srbija popolnoma sodelovala s haaškim sodiščem,« je povedal Tadić.

Srbski predsednik je potrdil, da so pri iskanju Mladića sodelovali s partnerji iz Združenih držav Amerike in Evrope. »Za Srbijo je dobro, da je ta stran zgodovine zaključena. Prepričan sem, da so nam zdaj odprta vse vrata za članstvo v Evropski uniji,« je dejal. Dodal je še, da podrobnosti aretacije ne bo pojasnil, saj je to naloga ljudi iz varnostno-obveščevalne službe.

»S tem se ne zaključuje preiskava v Srbiji o tem, kdo vse je pomagal skrivati Mladića in ali mu je pomagal nekdo iz državnih institucij,« je dejal Tadić in dodal, da bodo še naprej iskali tudi zadnjega ubežnika, Gorana Hadžića. »Storili bomo vse, kar je v naši moči, da ga izročimo Haagu,« je dejal.

Mladić uporabljal ime Milorad Komadić


Srbski in hrvaški mediji sicer poročajo, da so Mladića aretirali v vasi Lazarevo v občini Zrenjanin na severu države, kjer se je v hiši svojih sorodnikov skrival pod imenom Milorad Komadić. Če izpustimo prve štiri črke, nato pa jih nekoliko razmaknemo, dobimo − Radko Madić.

Srbski mediji poročajo, da so ga aretirali na podlagi anonimne prijave, češ da ima v lasti nekaj identifikacijskih oznak nekdanjega vojaškega voditelja bosanskih Srbov, kateremu je poleg tega tudi izredno podoben. Za prijavo bi srbske oblasti lahko izplačale nagrado v višini 10 milijonov evrov.

Kot poroča B92, Mladić ob aretaciji ni bil zamaskiran − ni imel brade, kot jo je ob aretaciji na primer nosil Radovan Karadžić −, je pa precej ostarel.

Mladić na begu vse od leta 1996

General Ratko Mladić, vojaški poveljnik bosanskih Srbov med vojno v Bosni in Hercegovini, je bil eden zadnjih ubežnikov, ki jih še išče Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Obtožen je vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida, saj menda stoji za 44-mesečnim oblaganjem Sarajeva, v katerem je umrlo 10.000 ljudi, in pokolom muslimanskih moških v Srebrenici.

Ratko Mladić je na begu vse od konca leta 1996. V preteklih letih so ga že večkrat poskušali aretirati − vsakič neuspešno. Videli so ga v Romuniji, Beogradu in drugod, kot morebitna skrivališča pa so se omenjale kasarne in drugi vojaški objekti.