Zaradi umora ujetnikov obsodili ameriškega vojaka

Ameriški vojak je bil zaradi uboja iraških ujetnikov obsojen na 9 mesecev zapora. Vojak je enemu od ujetnikov "skrajšal muke" s strelom v glavo.

Objavljeno
10. januar 2007 10.45
Ameriški marinci naj bi se v Haditi po žrtvah v svojih vrstah odpravili na maščevalno divjanje
New York - Ameriški vojak Justin Graber je bil v torek zvečer na vojaškem sodišču v oporišču Fort Campbell v ameriški zvezni državi Kentucky obsojen na devet mesecev zapora, potem ko je priznal, da je s še tremi sovojaki maja lani sodeloval pri umoru treh iraških ujetnikov blizu iraškega mesta Samara. Obtožen je bil sicer za načrtni umor, za kar bi mu grozilo do osem let zapora, ker je dejanje priznal, pa so tožilci pristali na manjšo kazen.

Graber sicer ni priznal krivde za umor, ampak za napad z nevarnim orožjem z oteževalnimi okoliščinami, ker je ustrelil v glavo ranjenega iraškega ujetnika po raciji na domnevno oporišče mednarodne teroristične mreže Al Kaida.

Kot je povedal 21-letni vojak, je šel po raciji do helikopterja po vrečo za trupla, ko je slišal strele na ujete Iračane. Ko se je vrnil, sta bila dva ustreljena Iračana še živa in narednik Raymond Girouard mu je predlagal, naj enemu "skrajša muke". Graber je to storil s strelom v glavo.

Na sodišču je nato priznal, da se zaveda, da ni ravnal po ukazu in da ni naredil prav. Poleg Graberja in Girouarda sta sicer za incident obtožena še vojaka Corey Clagett in William Hunsaker.