Zaradi zlorab zapornikov suspendirani vsi gruzinski pazniki

Gruzijo so razbesneli posnetki iz enega od tamkajšnjih zaporov, na katerem pazniki pretepajo in zlorabljajo obsojene.

Objavljeno
19. september 2012 19.47
GEORGIA-PRISON-ABUSE-VOTE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Tbilisi - Gruzince je na noge dvignil posnetek, ki ga je včeraj zvečer predvajala državna televizija. Na posnetku so pazniki v zaporu Gldani brutalno pretepali in celo spolno zlorabljali zaprte. Svojci zaprtih so po predvajanju posnetka poskušali vdreti v zapore. Čez noč pa se je v Tbilisiju in mestu Batumi zbrala besna množica ljudi, ki je zahtevala nemuden odstop ministrice Hatune Kalmahelidze, odgovorne za zapore.

Dan po protestih je gruzinski predsednik Mihail Sakašvili napovedal, da so vsi pazniki v državi do nadaljnjega suspendirani, njihovo delo pa bodo začasno prevzeli policisti. »V naši družbi mora biti nična toleranca do kratenja človekovih pravic, saj poskušamo zgraditi civilizirano in humano državo,« je v televizijskem ogovoru povedal Sakašvili.

Odzvala se je tudi že Kalmahelidzejeva, ki je sporočila, da zaradi neučinkovitosti ukrepov, s katerimi je hotela zaščititi pravice zapornikov, odstopa s položaja.

Britanska BBC poroča, da so posnetki le potrdili sum, da so zapornikom v gruzinskih zaporih kratene človekove pravice.

Vladajoča stranka je medtem posnetek že označila za poskus opozicije, da tik pred volitvami, ki bodo potekale 1. oktobra, očrni vlado. Po mnenju kritikov je posnetek jasen dokaz, da je šla gruzinska vlada pri pregonu kriminala predaleč.