Zasegli ladjo z orožjem

Združeni arabski emirati so v začetku meseca zajeli tovorno ladjo s prepovedanim severnokorejskim orožjem, ki je bila na poti v Iran, so sporočili viri pri Združenih narodih v New Yorku.

Objavljeno
29. avgust 2009 13.48
Ka.K./STA
Ka.K./STA

New York - Združeni arabski emirati so zajetje ladje izvedli v skladu z zaostrenimi sankcijami proti Severni Koreji, ki jih je VS ZN 12. junija sprejel v odgovor na njen drugi jedrski poskus, in ki Pjongjangu med drugim prepovedujejo prodajo konvencionalnega orožja. Gre za prvi tovrstni incident po zaostritvi sankcij Varnostnega svet ZN proti Pjongjangu junija letos.

 

Junijska resolucija od držav članic ZN še zahteva, da severnokorejske ladje, za katere obstaja utemeljeni sum, da prevažajo prepovedano orožje, ne oskrbujejo z gorivom in drugimi zalogami ter da pregledajo tovor, ki je namenjen v ali prihaja iz Severne Koreje in bi utegnil vsebovati prepovedane materiale.

 

O incidentu so Združeni arabski emirati obvestili odbor VS ZN za sankcije proti Severni Koreji, odbor pa naj bi v kratkem razpravljal o zadevi, poroča francoska tiskovna agencija, ki se sklicuje na vire pri ZN.

 

Nedavno zajetje bi lahko pomenilo, da Severna Koreja namerava še naprej izvažati svojo vojaško tehnologijo, ki je eni najrevnejših in najbolj izoliranih držav dolgo prinašala največji dobiček. Iran je sicer po uradnih ocenah ZDA na tem področju njen največji kupec, pri čemer naj bi na leto od Pjongjanga kupil za dve milijardi orožja.