»Zastrupil me je Lugovoj«

Boris Berezovski, prijatelj umorjenega nekdanjega ruskega vohuna, je dejal, da je Litvinenka zastrupil in umoril ruski podjetnik in nekdanji agent KGB Andrej Lugovoj.

Objavljeno
06. februar 2007 21.22
London - »Mislim, da je Lugovoj sodeloval pri moji zastrupitvi. Tako in s temi besedami mi je pred smrtjo zaupal prijatelj Litvinenko,« je v pogovoru za BBC dejal Boris Berezovski, ruski mogotec, ki živi v Britaniji in je razvpit kritik ruskega predsednika Putina. Velja za tesnega prijatelja Aleksandra Litvinenka, nekdanjega ruskega vohuna, ki je novembra lani umrl v Londonu zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem.

Zakaj je Berezovski šele zdaj spregovoril za javnost, ni znano. Vsekakor pa njegove besede potrjujejo izjave, ki so prišle iz britanskih policijskih virov. Ti so že pred časom dali vedeti, da je ruski podjetnik in nekdanji agent KGB Andrej Lugovoj tisti, ki je zastrupil in umoril Litvinenka. Lugovoj, ki je bil sam okužen s polonijem, je te obtožbe zanikal. Scotland Yard zadevo še preiskuje, medtem pa je prišla še prošnja, ki so jo v nedeljo na britansko notranje ministrstvo naslovili moskovski preiskovalci umora Litvinenka. Ti bi zdaj radi prišli v London, da bi na kraju samem zaslišali več ruskih emigrantov, med njimi tudi Berezovskega.

Več si preberite v sredinem Delu!