Zaton »sladkorne« mafije na Hrvaškem

Evropski urad za boj proti goljufijam je sprožil preiskavo proti Hrvaški, saj so vsaj tri hrvaška podjetja v EU izvažala cenen sladkor in se ob tem izognila plačilu carine v višini 22 milijonov evrov.

Objavljeno
27. oktober 2009 22.16
Da. O.
Da. O.
Zagreb - Hrvaška se je znašla pod drobnogledom Evropskega urada za boj proti goljufijam (OLAF), ki preiskuje sum izvažanja sladkorja pomešanega s čajem. Vsaj tri hrvaška podjetja so v EU uvažala cenen sladkor, ki je bil pomešan s čajem, kakavom in limonino kislino ter tako izognila plačilu davka.


Kot piše Jutarnji.hr, so podjetja našla luknjo v zakonodaji, saj so sladkor izvažali z oznako "predelana" hrana in se na ta način izognili plačilu carine v višini 22 milijonov evrov. Za uvoz sladkorja v EU je namreč potrebno plačati 419 evrov na tono sladkorja, medtem ko je uvoz "predelane" hrane brezplačen.


Hrvaška carina je omenjenim podjetjem tudi odobrila spremembo oznake, zato so pojavljajo tudi namigovanja, da so v afero vpleteni uradniki hrvaških institucij. Med letošnjim poletjem se je trgovanje s sladkorjem nepričakovano ustavilo, hrvaški mediji pa to pripisujejo pričetku preiskave OLAF.


Po podatkih urada OLAF je hrvaški izvoz sladkorja v EU v zadnjih nekaj letih silovito naraščal. Leta 2006 je ta znašal 20.951 ton, do preteklega leta pa je izvoz narastel na kar 52.487 ton. V preiskavi se je znašel tudi belgijski proizvajalec sladkorja Beneo-Orafati, ki je za sedaj še na nejasen način povezan s hrvaškimi podjetji. Belgijski carinki so namreč odkrili poslovno dokumentacijo, ki razkriva, da je bil belgijski sladkor namenjen na Hrvaško. Cisterne, ki so prevažale sladkor, so se na pot proti Hrvaški podale preko Rusije, saj so na ta način želeli prikriti sled izvora sladkorja.