Zaupnica novi palestinski vladi

Palestinski parlament je z večino glasov potrdil novo palestinsko vlado narodne enotnosti pod vodstvom Hamasa in Fataha. Za vlado je glasovalo 83 od 132 poslancev.

Objavljeno
17. marec 2007 19.00
Gaza - Palestinski parlament je danes z večino glasov potrdil novo palestinsko vlado narodne enotnosti pod vodstvom Hamasa in Fataha. Za vlado je glasovalo 83 od 132 poslancev. 41 poslancev se zasedanja parlamenta ni udeležilo, ker so zaprti v izraelskih zaporih.

Nova koalicija Fataha in Hamasa je zaprisegla pred palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Vseh 25 članov vladnega kabineta je po videopovezavi istočasno zapriseglo tako v Gazi kot Ramali.

Palestinski premier Ismail Hanija je pred tem na zasedanju parlamenta izjavil, da si bo nova vlada prizadevala za oblikovanje neodvisne palestinske države na ozemlju, ki ga je Izrael zasedel med vojno leta 1967, z Jeruzalemom kot prestolnico. Vlada si bo prizadevala tudi za dogovor z Izraelom o izmenjavi zapornikov, vključno za rešitev usode izraelskega vojaka Gilada Šalita, ki so ga palestinski skrajneži junija lani ugrabili na območju Gaze.

"Vlada si bo prizadevala in vzpodbujala vse vpletene strani, naj pospešijo rešitev problema zajetega izraelskega vojaka v okviru dogovora o izmenjavi zapornikov," je ob predstavitvi programa vlade na zasedanju parlamenta, ki hkrati poteka v Gazi in Ramali, še izpostavil Hanija.

Hanija je še poudaril, da imajo po mnenju vlade Palestinci zakonito pravico upreti se izraelski okupaciji "v vseh oblikah", vendar si bo vlada prizadevala utrditi in razširiti šibko prekinitev ognja z Izraelom na območju Gaze, ki velja od novembra lani.

Spoštovanje dogovora

Vlada narodne enotnosti, ki vključuje tako člane vladajočega gibanja Hamas in gibanja Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, bo nadalje "spoštovala mednarodno zakonite resolucije in dogovore," ki jih je podpisala Palestinska osvobodilna organizacije (PLO), je izpostavil Hanija.

"Še enkrat ponujamo roko za mirno rešitev, ki bo prihodnjim generacijam dala upanje za mirno sobivanje ter končala trpljenje in krog nasilja," je izjavil Abas.

Izrael za pomoč pri osamitvi palestinske vlade

Izrael je že v začetku tedna zavrnil novo palestinsko vlado. Namestnik izraelskega premiera Šimon Peres pa je danes izjavil, da bi mednarodna skupnost morala biti odločna pri osamitvi palestinske vlade. "Če je to vlada, ki se ne bo odpovedala terorju, če je to vlada, ki ne želi mirovnih pogovorov, zakaj bi ji morali pomagati," je dejal za izraelski radio.