Zaupnik južnokorejskega predsednika v zapor zaradi korupcije

Nekdanjemu vodji državne komisije za komunikacije so naložili tudi plačilo 410.000 evrov kazni.

Objavljeno
14. september 2012 13.29
APEC-SUMMIT
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Seul − Zaupnika južnokorejskega predsednika Li Mjung Baka so danes obsodili na dve leti in pol zapora zaradi korupcije, piše Slovenska tiskovna agencija. Sodišče v Seulu je Čoi Si Jungu, nekdanjemu vodji državne komisije za komunikacije, naložilo tudi plačilo 600 milijonov wonov (410.000 evrov) kazni.

Petinsedemdesetletni Choi je bil spoznan za krivega, ker je od gradbenega podjetja v zameno za posredovanje prejel 600 milijonov wonov podkupnine. Choi je na sodišču priznal, da je prejel denar, vendar je zanikal, da bi izrabil svoj vpliv.

Obsodba je po pisanju STA precej neprijetna za predsednika Lija, ki se je že moral opravičevati zaradi korupcijskih škandalov, v katere so bili vpleteni njegovi tesni sodelavci. Poleg tega je bil julija predsednikov starejši brat Li Sang Deuk obtožen, da je od bankirjev in poslovnežev prejel 757 milijonov wonov.

Škandali so močno okrnili ugled predsednika v zadnjem letu njegovega petletnega mandata, vendar analitiki menijo, da ne bodo imeli večjega vpliva na rezultat njegove stranke na volitvah. Južnokorejci bodo novega predsednika volili decembra, Li pa se skladno z ustavo ne more potegovati za drugi mandat, zaključuje STA.