Zavezani priznanju Izraela in odpovedi nasilju

Mahmud Abas in Javier Solana sta se strinjala, da bi morala prihodnja palestinska vlada narodne enotnosti uresničiti zahteve bližnjevzhodne četverice - priznati Izrael, se odreči nasilju in upoštevati sklenjene sporazume.

Objavljeno
23. februar 2007 19.10
Javier Solana, visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko, pričakuje čimprejšnjo uveljavitev miru v Libanonu
Bruselj - Prihodnja palestinska vlada narodne enotnosti bi morala uresničiti zahteve bližnjevzhodne četverice, torej priznati Izrael, se odreči nasilju in upoštevati doslej sklenjene sporazume med Izraelom in palestinskimi ozemlji, sta se danes v Bruslju strinjala palestinski predsednik Mahmud Abas in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana. Nova vlada še ni oblikovana, zato za zdaj ne moremo govoriti o odpravi mednarodne gospodarske in diplomatske zapore, je ob tem vnovič poudaril Solana.

Abas je po srečanju s Solano zagotovil, da "ostajajo zavezani" priznanju Izraela, odpovedi nasilju ter upoštevanju obstoječih sporazumov med Izraelom in Palestinci, torej trem temeljnim zahtevam bližnjevzhodne četverice za odpravo mednarodne gospodarske in diplomatske zapore, ki velja, odkar je vodenje palestinske vlade prevzelo skrajno gibanje Hamas.

Mehanizem bližnjevzhodne četverice, ki jo sestavljajo ZN, EU, Rusija in ZDA, je najpomembnejše sredstvo, ki ga imamo v odnosih z Bližnjim vzhodom, pa je dejal Solana. Četverica je sicer ta teden v Berlinu sporočila, da bo počakala na oblikovanje vlade narodne enotnosti, preden se bo odločila, ali bo ukinila sankcije, ki jih je uvedla lani spomladi, potem ko je oblast prevzel Hamas.

Solana: Ali bo vlada narodne enotnosti del rešitve ali del problema

Enako je danes ponovil Solana. "Nova vlada še ni oblikovana," je opozoril, hkrati pa poudaril, da je treba bližnjevzhodni proces premakniti na dveh pomembnih točkah: Palestincem zagotoviti dostojno življenje in hkrati "odpreti politično obzorje". "Imamo dve možnosti - ali bo vlada narodne enotnosti del rešitve ali del problema. Iskreno upam, da bo del rešitve," je poudaril.

Abas se je danes pred Solano sestal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel v Berlinu, kjer je pozval k odpravi "nepravične zapore". Za Izraelce in Palestince je sedaj najpomembneje, da dobijo novo upanje, da sta mir in stabilnost mogoča, je k odpravi sankcij pozval tudi v Bruslju.

O oblikovanju vlade narodne enotnosti sta se Hamas in Fatah dogovorila v začetku meseca v Meki v Savdski Arabiji, vendar naj bi dogovor izrecno vključeval le zaveze k spoštovanju dosedanjih sporazumov, ne pa tudi k priznanju Izraela in odpovedi nasilju.

ZN: Izraelska okupacija Palestincev podobna apartheidu

Štiri desetletja trajajoča izraelska okupacija palestinskih ozemelj je podobna apartheidu, ugotavlja nedavno poročilo Združenih narodov o stanju človekovih pravic na območju Gaze in Zahodnega brega. Posebni odposlanec ZN za človekove pravice John Dugard pa je opozoril, da kolonializem, apartheid in tuja okupacija zanikajo človekove pravice.

"Jasno je, da Izrael okupira palestinsko ozemlje, hkrati pa elementi okupacije predstavljajo obliko kolonializma in apartheida, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom," piše v poročilu. Poročilo kritizira tudi izraesko zanikanje, da njihova zakonodaja in praksa na palestinskih ozemljih kršijo določila mednarodnih konvencij o rasni diskriminaciji in apartheidu.

"Težko se je izogniti zaključku, da izraelski zakoni in praksa kršijo Konvencijo ZN o odpravi vseh oblik rasne diskriminacije iz leta 1966," je še zapisano v poročilo. Tako Palestinci potrebujejo dovolilnice tam kjer jih Izraelci ne, rušenje hiš na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu je prav tako diskriminatorno do Palestincev, judovski naseljenci pa so deležni prednostne obravnave.

Poročilo nadalje ugotavlja, da je mogoče iz dejanj Izraelcev zaključiti, da namensko kršijo Konvencijo ZN o zatiranju in kaznovanju zločina apartheida. Izraelska vojska namreč povzroča Palestincem resne fizične in psihične poškodbe, več kot 700 jih je zaprtih brez sodbe, zaporniki so podvrženi nehumanemu in ponižujočemu ravnanju, mnogim Palestincem pa je onemogočeno svobodno gibanje. "Nemogoče je zanikati, da je namen teh dejanj vzpostaviti in vzdrževati nadvlado ene rasne skupine nad drugo," je še zapisano v poročilu.