Zavrnil pomoč zaradi nacionalne pripadnosti?

Splošni zdravnik Esad Mujkanović iz Otočca v Liki na Hrvaškem naj bi zavrnil pomoč hrvaškemu državljanu srbske narodnosti Bošku Radiću. Zdravnik je Radića menda tudi žalil na podlagi nacionalne pripadnosti.

Objavljeno
07. september 2009 19.35
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Zagreb - Splošni zdravnik zdravstvenega doma v Otočcu v Liki na Hrvaškem Esad Mujkanović je v nedeljo popoldan zavrnil pomoč hrvaškemu državljanu srbske narodnosti Bošku Radiću iz kraja Vrhovine, na svoji spletni strani danes piše časnik Jutarnji list in dodaja, da je Mujkanović s tem prekršil Hipokratovo prisego.

 

Potem ko zdravnik Radiću, ki so ga pripeljali v zdravstveni dom, ni želel pomagati in je celo zavrnil prevoz z vozilom zdravstvenega doma v Otočcu, je bolnika z občinskim avtomobilom v Ogulin prepeljal načelnik občine Vrhovine Milorad Delić. Zdravniki v Ogulinu so ugotovili, da je Radića zadela možganska kap.

 

Kot je za zagrebški časnik izjavil Radićev sin, je Mujkanović na vprašanje o zdravstvenem stanju njegovega očeta odgovoril, da je ta "preveč pojedel in mu nič ni" ter da lahko namesto v bolnišnico odide domov.

 

Kot je za Jutarnji list pojasnil namestnik načelnika občine Vrhovine Miroslav Mašić, je do zapleta prišlo, ko je Delić prosil za prevoz Radića v Ogulin. Takrat naj bi jih Mujkanović začel žaliti na podlagi nacionalne pripadnosti in "malo je manjkalo, da jih fizično napade".

 

Mujkanović incidenta ni želel komentirati, direktor zdravstvenega doma v Otočcu Ivica Miletić pa je napovedal preiskavo, če bodo prizadeti vložili pritožbo zoper omenjenega zdravnika. Dodal je, da so se Mujkanović in voditelja občine Vrhovine sprli že tudi v preteklosti.

 

Delić in Mašić sta medtem povedala, da so imeli pripombe na vedenje Mujkanovića tudi nekateri drugi državljani srbske narodnosti ter da bodo z zadnjim primerom seznanili pristojnega ministra, vlado in predstavništvo Evropske komisije na Hrvaškem.