Zbrali milijon podpisov, potrebnih za sprožitev prve EU državljanske pobude

Pobuda Right2Water evropsko komisijo poziva k predložitvi ustrezne zakonodaje, ki bi zaščitila vodo kot javno dobro.

Objavljeno
11. februar 2013 16.42
Posodobljeno
11. februar 2013 16.50
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Bruselj - Organizatorji pobude Right2Water so sporočili, da so zbrali več kot milijon podpisov, potrebnih za sprožitev morebitne prve evropske državljanske pobude. Pobuda Right2Water evropsko komisijo sicer poziva k predložitvi ustrezne zakonodaje, ki bi zaščitila vodo kot javno dobro in preprečila, da postane tržno blago.

Evropski komisar Maroš Šefčovič, pristojen za administracijo, se je danes po pisanju Slovenske tiskovne agencije že odzval na sporočilo organizatorjev pobude Right2Water. Organizatorjem je čestital, da jim je uspelo v samo pol leta zbrati milijon podpisnikov. Šefčovič je sicer izpostavil, da morajo zdaj pristojni organi držav članic EU preveriti verodostojnost podpisov, šele potem bo evropska komisija pregledala pobudo in sprejela odločitev o nadaljnjih korakih.

Pobuda Right2Water (pravica do vode) pitno vodo obravnava kot dobrino, ki jo javne institucije morajo zagotoviti vsem. Pitna voda tako ne bi smela biti izpostavljena tekmovalnosti brezmejnega evropskega skupnega trga, so izpostavili organizatorji pobude in poudarili, da se oskrbe z vodo ne bi smelo privatizirati.

Uredba o evropski državljanski pobudi, ki državljanom EU prvič doslej omogoča, da od evropske komisije zahtevajo spremembo evropske zakonodaje na področju politik v pristojnosti EU, je po pisanju STA stopila v veljavo aprila lani. Državljansko pobudo mora podpreti najmanj milijon državljanov EU iz najmanj četrtine od 27 držav članic.

Pobuda, ki jo je prinesla lizbonska pogodba, državljanom unije daje priložnost za vzpostavitev neposrednega stika z evropskimi institucijami. Z njo imajo enako možnost kot Svet EU in Evropski parlament predlagati določene zadeve evropski komisiji.

Vse pobude, ki zberejo milijon podpisov, morajo biti deležne vsaj javne obravnave, še piše STA. Evropska komisija mora državljansko pobudo proučiti in v treh mesecih sporočiti, ali lahko pripravi zakonodajni predlog. Svojo odločitev o nadaljnjem (ne)ukrepanju mora javno utemeljiti.