ZDA bo Indiji prodajala jedrsko tehnologijo

Ameriški predsednik je podpisal zakon o jedrskem sodelovanju med ZDA in Indijo. Zakon omogoča izvoz ameriške civilne jedrske tehnologije v Indijo.

Objavljeno
18. december 2006 18.32
Ameriški predsednik George Bush in indijski premier Manmohan Singh na skupni tiskovni konferenci
Washington - Ameriški predsednik George Bush je danes podpisal zakon, ki omogoča uveljavitev sporazuma med ZDA in Indijo o jedrskem sodelovanju. Ta bo omogočil izvoz ameriške civilne jedrske tehnologije v Indijo, ne glede na to, da Indija ni podpisnica sporazuma o neširjenju jedrskega orožja (NPT). V zameno za jedrsko gorivo in tehnologijo bo v skladu s sporazumom New Delhi omogočil nadzor nad svojimi civilnimi jedrskimi reaktorji.

Zakon bo pomagal varovati ZDA, saj bo Indiji omogočil, da se pridruži globalnim prizadevanjem za neširjenje jedrskega orožja, je menil Bush. Kot je dejal ob podpisu zakona v Beli hiši, gre za pomemben dosežek za ves svet. "Po 30 letih izven sistema bo zdaj Indija svoj civilni jedrski program upravljala po mednarodno sprejetih smernicah, svet pa bo posledično varnejši," je dejal Bush.

Predlog zakona sta prejšnjo soboto z udobno večino potrdila oba domova ameriškega kongresa, temelji pa na dogovoru med Bushem in indijskim premierom Manmohanom Singhom, ki sta ga dosegla v Washingtonu julija 2005. Zakon nosi ime po predsedniku odbora za mednarodne odnose v predstavniškem domu Henryju Hydeu, popularno pa mu pravijo "Sporazum 123". Za sprejem zakona, ki bo omogočil prodajo ameriške tehnologije Indiji, so intenzivno lobirale velike ameriške energetske, oborožitvene in druge korporacije, saj naj bi se na podlagi sporazuma po napovedih Ameriške trgovinske zbornice zanje odprlo za kakih sto milijard dolarjev poslov.

Zakon bo omogočil prodajo ameriške civilne jedrske tehnologije Indiji, mednarodni inšpektorji pa naj bi dobili dostop do indijskih civilnih reaktorjev, medtem ko bodo vojaški ostali nedostopni. Ameriški predsednik bo imel pravico sporazum v trenutku razveljaviti, če bo Indija opravila nov jedrski poskus. Prodaja tehnologije se sicer ne bo začela takoj po podpisu, saj mora Indija najprej doseči dogovor z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) o nadzoru in s skupino jedrskih dobaviteljev o dostopu do trga jedrskega goriva, ki je sicer za države, ki niso podpisale NPT, zaprt.

Glede sporazuma se v Indiji že pojavljajo pomisleki, ker menda preveč odstopa od izvirnega dogovora med Bushem in Singhom. Indijce moti prepoved jedrskih poskusov, določilo, da naj ZDA vzpodbujajo Indijo, da določi datum, ko bo prenehala proizvajati materiale za jedrsko orožje. Moti pa jih tudi tudi neobvezujoča prošnja Indiji, naj pomaga pri omejevanju iranskega jedrskega programa. Problematična pa je tudi prepoved novih jedrskih poskusov.