ZDA in arabski prijatelji proti vmešavanju Irana v irak

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice in osmerica arabskih držav je na srečanju v Kuvajtu Iran posredno pozvala proti vmešavanju v Irak.

Objavljeno
16. januar 2007 22.46
Condoleezza Rice in kuvajtski zunanji minister šejk Mohamed al Sabah.
Kuvajt - Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je skupaj s kolegi iz osmih zmernih arabskih držav danes v Kuvajtu posredno pozvala Iran, naj se ne vmešava v notranje zadeve Iraka. Kuvajtski zunanji minister šejk Mohamed al Sabah je po srečanju tudi izrazil željo, da bi bila nova strategija ameriškega predsednika Georga Busha za Irak, v skladu s katero naj bi okrepili vojaške sile v tej nemirni državi, gonilo pri stabilizaciji Iraka.

"Z ozirom na ameriško politiko do Irana ZDA in zalivske države v skupni izjavi vse države pozivamo, naj se ne vmešavajo v notranje iraške zadeve," je poudaril al Sabah. Ministri v skupni izjavi Irana sicer niso neposredno omenili, poudarili pa so, da bi morali odnosi med državami temeljiti na spoštovanju suverenosti in ozemeljske celovitosti vseh držav, ter na načelu nevmešavanja v notranje zadeve drugih držav.

V skupni izjavi so tudi pozdravili namere ameriškega predsednika Busha, da ohrani varnost Perzijskega zaliva, ozemeljsko celovitost Iraka in zagotovi uspešen in pošten politični napredek, pri katerem bodo udeležene vse iraške skupnosti.

Riceova, ki se je v okviru turneje po Bližnjem vzhodu danes v Kuvajtu srečala z zunanjimi ministri Egipta, Savdske Arabije, Kuvajta, Katarja, Omana, Bahrajna in Jordanije, je s sogovorniki izrazila upanje, da Irak ne bo postal prizorišče spopada regionalnih in mednarodnih sil, z nafto bogate države pa je pozvala, naj z odpisom dolga pomagajo vladi iraškega premiera Nurija al Malikija.

Riceova se je pred tem danes v Rijadu po obisku Izraela, palestinskih ozemelj, Jordanije in Egipta sestala s savdskim kolegom Saudom al Fajsalom, s katerim sta se pogovarjala o podpori šibki iraški vladi in novi ameriški strategiji za Irak. Zunanji minister največje zaveznice ZDA na Bližnjem vzhodu je po pogovorih izrazil upanje, da se bodo ameriški načrti za izboljšanje razmer v Iraku izkazali za uspešne, obenem pa je izrazil dvom, ali bo iraška vlada kos svoji nalogi.