ZDA in Avstralija bosta okrepili vojaško sodelovanje

Podrobnosti še številnejše in stalne vojaške prisotnosti bo Barack Obama predstavil pred avstralskim parlamentom.

Objavljeno
16. november 2011 07.42
Posodobljeno
16. november 2011 08.35
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Canberrra - Ameriški predsednik Barack Obama je danes prispel v Avstralijo, kjer se bo mudil na dvodnevnem obisku prav v času 60. obletnice podpisa sporazuma o zavezništvu med ZDA, Avstralijo in Novo Zelandijo. V Canberri se je že sestal z avstralsko premierko Julio Gillard, jutri pa bo nagovoril avstralski parlament.

Državi bosta po pisanju BBC okrepili vojaško sodelovanje. Obama je dejal, da bo podrobnosti predstavil jutri pred parlamentom. Po pričakovanajih bo napovedal stalno vojaško prisotnost ZDA v Darwinu in morda še na drugih strateško pomembnih lokacijah, s čimer bi si Amerika zagotovila nadzor nad Južnim kitajskim morjem in pomorsko potjo med Tihim in Indijskim oceanom.

Ameriška vojska, kot zagotavljajo pristojni, se bo iz Darwina, ki je nekaj več kot 800 kilometrov oddaljen od indonezijskega otočja, lahko hitro odzvala na kakršne koli humanitarne in varnostne težave na jugovzhodu Azije, kjer je nemirno tudi zaradi vprašanja suverenosti Južno kitajskega morja.

»Z obiskom Amerika daje jasno vedeti, da bo izpolnjevala svojo zavezo azijsko-pacifiški regiji,« je novinarjem v Canberri dejal Obama.