ZDA in EU na nasprotnih bregovih

Ameriški predsednik George Bush in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso sta se v Washingtonu strinjala, da morajo ZDA in Evropa premostiti globoka razhajanja glede kmetijskih subvencij.

Objavljeno
08. januar 2007 21.15
Washington - Ameriški predsednik George Bush in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso sta se na današnjem srečanju v Washingtonu strinjala, da morajo ZDA in Evropa premostiti globoka razhajanja glede kmetijskih subvencij, ki ovirajo nadaljevanje pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

ZDA in EU so v teh pogajanjih na nasprotnih bregovih glede kmetijstva, kjer unija od ZDA zahteva znižanje subvencij, Washington pa od Bruslja znižanje carin. "Čas resnice v pogajanjih se hitro bliža in ZDA imajo ključ do tega, da bi dogovor dosegli še letos. V primeru odloga pogajanj za nekaj let, kar je alternativa, bi morali vsi plačati visoko ceno," je pred obiskom v ZDA posvaril Barroso.

Barrosa je v ZDA spremljala evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner in komisar za trgovino Peter Mandelson, ima v okviru obiska danes na programu še srečanji s predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi in vodjo večine v senatu Harryjem Reidom.

Osrednje teme pogovorov visokih politikov ZDA in Evropske unije so bile tudi energetska varnost, podnebne spremembe, bližnjevzhodna kriza, gospodarski odnosi.