ZDA in Rusija dosegli dogovor o sirskem kemičnem orožju

Sirija mora spoštovati določila dogovora, sicer ji grozi resolucija VS, ki bo vsebovala grožnjo z vojaškim posredovanjem.

Objavljeno
14. september 2013 12.04
SYRIA-CONFLICT-US-RUSSIA-UN-PEACE
Ma. Ja., Ti. K., Delo.si
Ma. Ja., Ti. K., Delo.si

15:30  V skladu z dogovorom mora Sirija v roku enega tedna razkriti svoje zaloge kemičnega orožja in mednarodnim inšpektorjem dovoliti dostop do teh zalog, sta danes po pogovorih v Ženevi sporočila zunanja ministra ZDA in Rusije, John Kerry in Sergej Lavrov.

15:00 Sirski uporniki so zavrnili dogovor, ki sta ga danes v Ženevi dosegla zunanja ministra ZDA in Rusije, John Kerry in Sergej Lavrov, glede uničenja sirskega kemičnega orožja. Kot je ocenil poveljnik uporniške vojske Salim Idris, skuša ta dogovor zgolj pridobiti čas režimu Bašarja al Asada, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Rusko-ameriška pobuda nas ne zadeva. Z njo se zgolj poskuša pridobiti čas,« je med obiskom v Carigradu v Turčiji dejal Idris, poveljnik uporniške Svobodne sirske vojske.

»To pobudo bomo povsem ignorirali in se bomo še naprej borili za padec režima,« je še dodal, piše STA.

13.01: Ameriški predsednik Barack Obama je ponovil, da so ZDA v Siriji pripravljene vojaško posredovati, če diplomacija ne bo obrodila sadov. Kot je dodal, se ne namerava zanašati zgolj na obljube sirskega predsednika Bašarja al Asada in Moskve.

12.45: Ameriški zunanji minister Kerry je dejal, da mora Sirija nemudoma omogočiti dostop do svojih zalog kemičnega orožja. Inšpektorji bi morali po njegovih besedah v državo pripotovati do novembra, orožje pa bi bilo nato uničeno do sredine prihodnjega leta, piše tiskovna agencija AFP.

12.42: Ameriški zunanji minister John Kerry je na tiskovni konferenci pojasnil, da sta se obe strani strinjali v oceni zalog kemičnega orožja, ki je v rokah Sirije, ter zahtevi, da ga mora Damask vsega uničiti.

Ruski zunanji minister Lavrov pa je je pogovore označil za odlične. Dejal je, da so dosegli cilj, ki sta ga postavila ruski in ameriški predsednik Vladimir Putin in Barack Obama.

12.35: Ameriški zunanji minister John Kerry in njegov ruski kolega Sergej Lavrov sta po tridnevnih pogajanjih v Ženevi dosegla dogovor o načrtu za predajo kemičnega orožja sirskega režima nadzoru mednarodne skupnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dogovor vsebuje navodila in časovni rok − po Kerryjevih besedah mora režim Bašarja al Asada v tednu dni razkriti podrobnosti o svojih zalogah kemičnega orožja −, ki jih mora Sirija spoštovati, sicer ji grozi resolucija varnostnega sveta Združenih narodov, ki bo vsebovala tudi grožnjo z vojaškim posredovanjem.

***

Ženeva − Ameriški in ruski diplomati trdijo, da strani vse bolj zbližujeta stališči o načrtu za predajo kemičnega orožja sirskega predsednika Bašarja al Asada mednarodnemu nadzoru, piše britanska mreža BBC.

Diplomati, ki jih vodita ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov ameriški kolega John Kerry, so se namreč po dveh dneh intenzivnih pogajanj naposled strinjali o količini kemičnega orožja, ki ga ima režim. Na današnjem srečanju, že tretji dan zapovrstjo, bodo po pisanju BBC reševali vprašanja tehničnih podrobnosti postopka razorožitve.

Nekaj informacij o napredku po ocenah tiskovne agencije AP prihaja tudi iz drugih delov administracije ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je menda naklonjen resoluciji Združenih narodov, ki ne bi vključevala vojaške sile. Kjub temu si Obama pridržuje pravico izvedbe napadov na režim v Damasku, če ta ne bo izpolnjeval svojih zavez.

Poleg tega si Washington in Moskva ob pomoči posebnega odposlanca Arabske lige za Sirijo Lakhdarja Brahimija prizadevata za ohranitev mirovnega procesa in pripravo mirovne konference, znane pod imenom Ženeva 2, v okviru katere bi za skupno mizo posedli predstavnike Asadovega režima in sirske opozicije.

Že v ponedeljek poročilo ZN

Diplomatski viri v New Yorku pa so medtem potrdili, da bo generalni sekretar ZN Ban Ki Mun predvidoma v ponedeljek zjutraj varnostnemu svetu predstavil poročilo inšpektorjev ZN, ki so na terenu preiskali obtožbe o avgustovskih kemičnih napadih v predmestju Damaska.

Ban je sicer že včeraj izrazil prepričanje, da bo poročilo inšpektorjev brez dvoma potrdilo uporabo kemičnega orožja. Kdo je napad izvedel, ni pojasnil, dejal pa je, da je sirski predsednik al Asad zagrešil številne zločine proti človečnosti.