ZDA in Rusija: s človekovih pravic na gospodarstvo

Ameriški podpredsednik Joe Biden je končal tridnevni uradni obisk v Rusiji, kjer je pripravljal teren za bližnji obisk ameriškega predsednika Baracka Obame.

Objavljeno
10. marec 2011 19.51
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – V Moskvi se je srečal tako z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom kot s premierom Vladimirjem Putinom, obiskal je visokotehnološki center Skolkovo in se srečal s predstavniki človekoljubnih organizacij in civilne družbe, kar je pravzaprav že tradicija visokih ameriških obiskov. Človekove pravice so se v dialogu med Washingtonom in Moskvo sicer umaknile v ozadje, poudarek se je preselil na krepitev gospodarskih vezi.

Ob koncu Bidenovega obiska je prišlo na vrsto tudi srečanje s Putinom, na katerem so namenili pozornost uvedbi brezvizumskega režima med Rusijo in Združenimi državami Amerike. »To bi bil zgodovinski korak,« je Putin snubil sogovornika, ki se je odzval z besedami, da je to »vsekakor dobra idejo.« Gre seveda za diplomatsko vljudnost, saj strokovnjaki sodijo, da je za »zgodovinski korak« potrebnih še kar nekaj let. Nekaj podobnega velja po njihovem mnenju za uvedbo brezvizumskega režima med Rusijo in Evropsko unijo, četudi se Bruselj in Moskva o tem že pogajata.

Laskanje Bidenu, dobrikanje Medvedjevu

Precej bolj verjeten je skorajšnji vstop v Svetovno trgovinsko organizacijo, pri čemer je Rusija deležna odločne ameriške podpore. »Po zaslugi vašega osebnega vodstva smo skeptikom dokazali, da nimajo prav. V zadnjih dveh letih je bil dosežen velik napredek,« je Biden polaskal Medvedjevu, ki je izrazil upanje, da bo Rusija zaradi podpore Washingtona že letos postala polnopravna članica. Ameriški gost je šel še dlje v pohvali Medvedjeva: »V svoji karieri sem si med srečanji z ruskimi voditelji vedno mislil, da sedim z enim najvplivnejših ljudi na svetu. Iskreno vam povem, da tako mislim tudi zdaj, ko sedim z vami.« Dobrikanje so že vzeli pod drobnogled ruski mediji in razvili teorijo, po kateri je Biden pripotoval v Rusijo z namenom, da podpre Medvedjeva pred predsedniškimi volitvami 2012. Za zdaj še ni znano, ali bo sploh kandidiral ali pa bo položaj prepustil Putinu, se pa ruski politični analitiki strinjajo, da je Medvedjev iz meseca v mesec močnejši.

Biden je gospodarske stike med državama poglabljal med srečanjem z ruskimi in ameriškimi poslovneži v visokotehnološkem centru Skolkovo, kjer je bil podpisan 2,2 milijarde dolarjev vreden sporazum med ameriškim Boeingom in ruskim Aeroflotom o nakupu osmih letal boeing. V govoru v tamkajšnji prestižni poslovni šoli za menedžment je Biden pozval k izboljšanju ruskega pravosodnega sistema in nadaljevanju boja proti korupciji. »Investitorji bi radi predvsem zagotovila, da bodo delovali v poštenem in preglednem pravnem okolju,« je dal vedeti, da administracija Baracka Obame razume kot porok ruske stabilnosti in razvoja predvsem njeno integracijo v svetovno gospodarstvo.

Čeprav je ameriško vodstvo vladavino prava in človekove pravice v Rusiji potisnilo v drugi plan, se je Biden srečal tudi z vidnimi borci za človekove pravice in predstavniki civilne družbe. Predsednica moskovske Helsinške skupine Ljudmila Aleksejeva ga je opozorila na ovire, s katerimi se srečujejo opozicijske stranke pri registraciji za letošnje regionalne in parlamentarne volitve, predsednik človekoljubne organizacije Memorial Oleg Orlov pa je poudaril, da tako Rusija kot ZDA kratijo človekove pravice v imenu boja proti terorizmu: »V Rusiji smo zaradi tega priča državnemu terorju, v Združenih državah pa obstajajo skrivni zapori in mučenje.«