ZDA in Severna Koreja začeli s pogajanji

Ameriški pogajalec Christopher Hill in namestnik zunanjega ministra Severne Koreje Kim Kye Kwan sta v ponedeljek zvečer odprla pogajanja o normalizaciji odnosov med državama.

Objavljeno
06. marec 2007 09.33
Ameriški pogajalec Christopher Hill
New York - Ameriški pogajalec, pomočnik državne sekretarke Christopher Hill in namestnik zunanjega ministra Severne Koreje Kim Kye Kwan sta v ponedeljek zvečer v newyorškem hotelu Waldorf Astoria odprla pogajanja o normalizaciji odnosov med državama, potem ko je Severna Koreja februarja privolila v zaprtje svojega glavnega jedrskega reaktorja v zameno za pomoč v gorivu. Pogajanja se bodo nadaljevala danes.

Hill in Kim naj bi za zdaj oblikovala delovno skupino, ki se bo pogajala naprej. Tiskovni predstavnik State Departmenta Sean McCormack je v ponedeljek dejal, da bodo ZDA vztrajale, da Severna Koreja popolnoma razkrije vse vidike svojega jedrskega programa. ZDA sumijo, da ima Severna Koreja še en reaktor ali objekt za plemenitenje urana, vendar Pjongjang to zanika in tudi ameriški obveščevalci niso povsem prepričani, da je to res.

Severnokorejski pogajalec Kim Kye Kwan je v New York prispel že v petek in se je medtem že sestal s kolegom iz Južne Koreje Chun Yung Woojem, ki je izjavil, da je Severna Koreja zavezana k uvodnim korakom pri uresničevanju sporazuma iz Pekinga, doseženega na šeststranskih pogajanjih 13. februarja.

Kim je v ponedeljek pred srečanjem s Hillom obiskal Korejsko društvo v New Yorku, kjer se je pogovarjal z akademiki in znanimi nekdanjimi državnimi uradniki, kot sta državna sekretarja Madeleine Albright in Henry Kissinger. Korejsko društvo je v kratki izjavi ocenilo, da so se udeleženci srečanja strinjali, da lahko nadaljevanje takšnega dialoga pomaga postaviti temelje za boljše uradne odnose med državama s prihajajočimi pogajanji.

UNDP prekinil dela v Severni Koreji

Tiskovni predstavnik Razvojnega programa Združenih narodov (UNDP) David Morrison je v ponedeljek sporočil, da je UNDP že 1. marca prekinil izvajanje programov v Severni Koreji, ker Pjongjang ni izpolnil pogojev za njihovo nadaljevanje. ZDA so januarja letos obtožile UNDP, da je v Severno Korejo spravil več milijonov dolarjev brez jamstev, da denar resnično pomaga prebivalcem države in ne režimu predsednika Kim Jong Ila.