ZDA načrtujejo usodo tudi Kosovu

ZDA bodo predlagale dodatne dvotedenske pogovore o prihodnosti Kosova, potem ko bo posebni odposlanec Združenih narodov za Kosovo Martti Ahtisaari 26. januarja objavil svoja priporočila.

Objavljeno
12. januar 2007 17.30
Bruselj - ZDA bodo predlagale še dva tedna dodatnih pogovorov o prihodnjem statusu Kosova, potem ko bo posebni odposlanec Združenih narodov za Kosovo Martti Ahtisaari predvidoma 26. januarja objavil svoja priporočila, je v Bruslju napovedal predstavnik Mednarodne krizne skupine za Kosovo Alexander Anderson. "Stališče ZDA in še nekaterih znotraj kontaktne skupine za Kosovo je, da se ne gre pred Varnostni svet ZN, dokler se ne doseže skupnega stališča z Rusijo," je dejal za britansko televizijo BBC.

Anderson je opozoril, da od teh dodatnih pogovorov ni dosti za pričakovati. Prav tako ne pričakuje zbližanja stališč med Beogradom in Prištino.

Priština sicer po Ahtisaarijevem predlogu pričakuje hitro rešitev vprašanja statusa Kosova, medtem ko Beograd zahteva nove pogovore. Vendar je kosovski premier Agim Ceku danes opozoril, da po Ahtisaarijevem poročilu lahko pride "le do posvetovanj, nikakor pa do novih pogajanj".

O Kosovu tudi EU

O Kosovu se bosta v ponedeljek v Bruslju pogovarjala visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in kosovski predsednik Fatmir Sejdiu. Kot so danes sporočili v Bruslju, bosta poleg trenutnega dogajanja v zvezi s pokrajino obravnavala tudi načrte Evropske unije za sodelovanje na Kosovu po rešitvi vprašanja statusa tega območja.

Evropski diplomati so potrdili, da v EU podpirajo nove neposredne pogovore med Srbi in kosovskimi Albanci, potem ko bo kontaktna skupina preučila Ahtisaarijevo poročilo in ga morebiti dopolnila. Kontaktna skupina za Kosovo, v kateri so Nemčija, ZDA, Francija, Italija, Velika Britanija in Rusija, se bo sicer sestala 26. januarja na Dunaju, ko naj bi ji Ahtisaari za zaprtimi vrati predal svoje poročilo o prihodnjem statusu Kosova.