ZDA naj bi na Poljskem načrtovale 10 baz protiraketnega ščita

Ameriški protiraketni ščit naj bi bil sicer v prvi vrsti namenjen zaščiti ZDA, pa tudi zaveznic v zvezi Nato in Japonske, pred morebitnim jedrskim napadom.

Objavljeno
30. januar 2007 12.31
Varšava - ZDA naj bi Poljski predlagale postavitev desetih baz za protiraketni ščit in nedoločeno število radarskih postaj na Češkem, je danes poročal poljski komercialni radio Tok, ki se je skliceval na visokega predstavnika ameriškega Pentagona. Pogajanja med Poljsko in ZDA o postavitvi teh baz, kjer naj bi bile nameščene prestrezne rakete, naj bi se začela že v prihodnjih tednih, je še poročal poljski radio.

Tudi poljski dnevnik Rzeczpospolita v današnji izdaji zapisal, da naj bi se uradna pogajanja med Washingtonom in Varšavo o protiraketnemu ščitu začela sredi februarja. Uradna Varšava sicer še vedno ne želi komentirati teh namigov. So pa visoki predstavniki poljskih oblasti potrdili, da pričakujejo formalni predlog s strani ZDA.

Poljski obrambni minister Radoslaw Sikorski je pred kratkim potrdil, da Poljska ne bo zavrnila ameriške pobude za pogajanja o postavitvi baz za protiraketni ščit. Toda po drugi strani to še ne pomeni, da bo do tega resnično tudi prišlo, je še opozoril.

Lani je poljski predsednik Lech Kaczynski namreč izrazil dvom, da bi Poljska predala ZDA poln nadzor nad temi bazami, v katere poljske oblasti ne bi imele dostopa, s čimer se sproža vprašanje, ali bi ZDA potem sploh privolile v to. Sikorski pa je tudi izjavil, da bi morale ZDA Poljski zagotoviti varnostne garancije pred namestitvijo baz protiraketnega ščita. Poljski mediji so zato namigovali, da naj bi Poljska v zameno zahtevala namestitev ameriškega protiraketnega sistema patriot.

Ameriški protiraketni ščit naj bi bil sicer v prvi vrsti namenjen zaščiti ZDA, pa tudi zaveznic v zvezi Nato in Japonske, pred morebitnim jedrskim napadom. ZDA se tovrstnega napada bojijo predvsem s strani tako imenovanih odpadniških držav, kot je za Washington na primer Iran. Po drugi strani pa so načrti o vzpostavitvi baz protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem vznemirili Rusijo, ki meni, da je ščit obrnjen proti njim. Pri tem v Moskvi opozarjajo, da bi to lahko sprožilo novo oboroževalno tekmo.