ZDA obtožile iransko vlado

Visoki predstavnik ameriške vojske je obtožil iransko vlado, da ta oskrbuje iraške upornike z orožjem, zaradi katerega je od leta 2004 umrlo najmanj 170 ameriških vojakov.

Objavljeno
11. februar 2007 16.40
Kdo še šteje eksplozije bomb v Iraku?
Bagdad - Visoki predstavnik ameriške vojske je obtožil iransko vlado, da ta oskrbuje iraške upornike z orožjem. Po njegovih navedbah gre za eksplozivna telesa, ki lahko uničijo tudi tank, od leta 2004 pa so v Iraku ubila več kot 170 ameriških vojakov. Ameriške obveščevalne službe trdijo, da eksplozivna telesa proizvajajo v Iranu in jih nato na skrivaj pošiljajo v Irak.

Samomorilski napadalec je medtem pred policijsko postajo v kraju Al Davr na severu Iraka razstrelil tovornjak bombo in pri tem ubil najmanj dvanajst ljudi, 25 pa je ranjenih.

Med žrtvami eksplozije, ki je razdejala policijsko postajo, so večinoma policisti in zaporniki, ki so bili zaprti v celicah na postaji, ranjenih pa je bilo tudi nekaj civilistov.

Napadalec naj bi ob zid policijske postaje nedaleč od Tikrita parkiral tovornjak za hranjenje živali, nato pa ga razstrelil in pri tem popolnoma porušil poslopje. Ameriška tiskovna agencija AP sicer poroča o kar 14 mrtvih in najmanj 40 ranjenih, med žrtvami pa naj bi bili izključno policisti.