ZDA ohranjajo navzočnost v Aziji

Ameriški predsednik Barack Obama se je odpravil na svojo prvo azijsko turnejo, med katero se bo ustavil na Japonskem, v Singapurju, na Kitajskem in v Južni Koreji.

Objavljeno
12. november 2009 09.36
Boris Čibej
Boris Čibej
Washington - Ameriški predsednik Barack Obama se je danes odpravil na svojo prvo azijsko turnejo, med katero se bo ustavil na Japonskem, v Singapurju, na Kitajskem in v Južni Koreji. »Obamovo potovanje bo prebivalcem Azije jasno pokazalo, da bodo ZDA ohranile navzočnost v Aziji,« je v petek v nastopu na washingtonskem inštitutu Brookings izjavil Jeffrey Bader iz sveta za nacionalno varnost. Po njegovih besedah se bo ameriški predsednik s svojimi gostitelji pogovarjal o Severni Koreji, Iranu, gospodarskem sodelovanju, podnebnih spremembah, energiji, človekovih pravicah, Afganistanu in Pakistanu. Seznam je dolg, v administraciji pa ne pričakujejo, da se bo Obama vrnil domov z zgodovinsko bero dosežkov.

Prvi diplomatski preizkus čaka Obamo že na Japonskem, kamor bi moral prispeti že danes, a ga je doma zadržala spominska slovesnost za žrtve strelskega pohoda vojaškega psihiatra Nidala Hasana. Čeprav bi si v Washingtonu želeli, da bi se Obama z novim predsednikom vlade Jukiom Hatojamo pogovarjal zlasti o gospodarski rasti, finančni stabilnosti in podnebnih spremembah, se ameriški predsednik ne bo mogel izogniti na Japonskem najbolj vročemu vprašanju ameriško-japonskega sodelovanja: ameriškim vojaškim oporiščem.

Oporišče na Okinavi


»Dobil si Nobelovo nagrado za mir, zato nam zdaj daj mir na Okinavi,« so prejšnji konec tedna vzklikali demonstranti v Tokiu. Na tem otoku je nameščena polovica od kakih 50.000 ameriških vojakov na Japonskem, gradnja novega vojaškega letališča, o kateri sta se Washington in Tokio dogovorila pred tremi leti, pa je sprožila številne proteste po vsej državi. Premier Hatojama je pred kratkim izjavil, da bi morali oporišče, ki mu tamkajšnji prebivalci nasprotujejo, umakniti z otoka. Bader je v petek dejal, da je Washington pripravljen na sodelovanje, a da vojaške navzočnosti nikakor ne namerava zmanjšati. Pač pa jo je pripravljen »narediti bolj sprejemljivo za prebivalce, h katerih varnosti ZDA tako pomembno prispevajo«. Po mnenju Sheile Smith iz washingtonskega Centra za tuje odnose pa bi se morala voditelja resno pogovoriti tudi o sodelovanju v severovzhodni Aziji in odpraviti bojazni nekaterih v Washingtonu, da hoče Tokio izboljšati odnose z nekaterimi sosedami na račun ZDA.

Singapur: Apec in Asean


Naslednja postaja na Obamovi poti je Singapur, kjer se bo udeležil vrhunskega srečanja Azijsko-pacifiškega foruma o sodelovanju (Apec), v katerega je vključenih 21 držav s 40 odstotki svetovnega prebivalstva, 54 odstotki svetovnega BDP in okoli 44 odstotki globalne trgovine. Ob robu vrha Apeca se bo Obama srečal na štiri oči tudi s svojim ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom, potem pa bo odšel še na sestanek z desetimi voditelji druge pomembne regionalne organizacije, Skupnosti držav jugovzhodne Azije (Asean). Po mnenju številnih analitikov bo to najpomembnejši del Obamove azijske turneje, v vplivnem Centru za tuje odnose pa so pred dnevi predstavili analizo, ki opozarja, da bi morale ZDA aktivno sodelovati pri delu teh dveh organizacij, če nočejo ostati na obrobju dogajanja v čedalje pomembnejšem delu sveta. Doslej je Washington stal ob strani kot opazovalec, ugotavljajo v centru, sodelovanja s skupnostjo Asean pa se je otepal zlasti zato, ker je njegov član tudi Mjanmar. V torek je singapurski zunanji minister George Jeo pozdravil odločitev Washingtona, da njegova politika do Aseana ne bo več povezana z odnosi do nekdanje Burme.

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela