ZDA opuščajo poveljstvo nad južnokorejsko vojsko

ZDA in Južna Koreja so se dogovorile o prenosu vojaškega poveljstva nad južnokorejskimi vojaškimi enotami v vojnem času iz rok ameriške vojske v južnokorejske roke.

Objavljeno
24. februar 2007 14.09
Washington - ZDA in Južna Koreja so se v petek dogovorile o prenosu vojaškega poveljstva nad južnokorejskimi vojaškimi enotami v vojnem času iz rok ameriške vojske v južnokorejske roke. S prenosom, predvidenim za 17. april 2012, se bo dejansko končala ameriška vodilna vloga pri zagotavljanju obrambe Južne Koreje, ki izvira še iz časa Korejske vojne (1950-1953). Ameriške sile se iz Južne Koreje vseeno ne bodo umaknile, ampak bodo prevzele podporno vlogo.

Dogovor sta obrambna ministra ZDA in Južne Koreje, Robert Gates in Kim Jang Su, dosegla na petkovem srečanju v Washingtonu. Po srečanju je ameriška stran izjavila, da bo po dogovoru do 17. aprila 2012 tako odpravljeno trenutno skupno ameriško-južnokorejsko vojaško poveljstvo, obenem pa bo dokončan prehod k novi obliki vojaškega sodelovanja, po katerem bodo ameriške vojaške enote in strukture služile predvsem kot učinkovita podpora domači vojski.

Južnokorejske poveljniške strukture so že leta 1994 prevzele poveljstvo nad vojaškimi enotami v miru, a v vojnem času je najvišji člen v verigi poveljstva še vedno ostal ameriški general.

Severnokorejska zavora

ZDA so si prizadevale za hitrejši prenos poveljstva in za rok predlagale leto 2009, a jih je južnokorejska stran prepričala v upočasnitev postopka. Zaskrbljenost, ki je Južnokorejce spreletela ob testni izstrelitvi balističnih raket s strani Severne Koreje julija in ob jedrskem poskusu oktobra lani, je v Seulu vzbudil pomisleke o prehitrem zmanjševanju vloge ZDA. Parlamentarni odbor za obrambo je tako ta teden sprejel resolucijo, v kateri poziva, naj do sprememb v poveljstvu ne prihaja, dokler ni dokončno rešitve severnokorejskega vprašanja. Obrambna ministra sta se tako dogovorila o terminskem načrtu za prehod na novo ureditev, ki bo zagotovil, da bo južnokorejska vojska nanjo ustrezno pripravljena.

Pričetek novega obdobja

Južna Koreja je danes dogovor že pozdravila in ga razglasila za "pričetek novega obdobja v zavezništvu med ZDA in Južno Korejo, ki je najmočnejše zavezništvo v zadnjih 50 letih". Novo vojaško sodelovanje bo po besedah urada južnokorejskega predsednika sodobnejše in bolj prikladno novim varnostnim razmeram.

Ameriška vojska, ki je močno obremenjena zaradi operacij v Afganistanu in Iraku, ima trenutno na ozemlju Južne Koreje 29.500 vojakov. Še leta 2003 jih je bilo 37.500, a jih je nato Pentagon del premestil v Irak, del pa iz države preprosto umaknil. Do naslednjega leta naj bi se njihovo število zmanjšalo na 25.000. Istočasno pa se kot del strategije zajezitve severnokorejske grožnje krepi ameriška zračna in pomorska prisotnost. Južna Koreja pa ima po drugi strani 680.000 vojakov. Skupaj sta soočeni z več kot milijon severnokorejskimi vojaki, katerih večina je v neposredni bližini razmejitvene črte med obema državama.