ZDA po prvih pogovorih optimistične

Hill in Kim sta govorila o vprašanjih, povezanih z normalizacijo odnosov med državama v skladu s februarja doseženim dogovorom na šeststranskih pogajanji o severnokorejski odpovedi jedrskemu programu.

Objavljeno
07. marec 2007 10.42
New York - Pomočnik ameriške državne sekretarke Christopher Hill je v torek, po dveh dnevih pogajanj s pogajalcem Severne Koreje Kim Kye Kwanom, novinarjem v New Yorku dejal, da so bili pogovori dobri in da obe strani menita, da so na pravi poti ter, da gre za pravi pristop k reševanju odprtih vprašanj. Hill in Kim sta govorila o dvostranskih vprašanjih, povezanih z normalizacijo odnosov med državama v skladu z dogovorom, ki so ga dosegli 13. februarja v Pekingu na šeststranskih pogajanjih.

Nov krog pogajanj šesterice 19. marca

Hill in Kim sta se dogovorila, da se bodo dvostranska pogajanja nadaljevala naslednji teden v Pekingu, pred novim krogom pogajanj v okviru šesterice držav (ZDA, Rusije, Kitajske, Severne in Južne Koreje, Japonske), ki je predviden 19. marca, prav tako v Pekingu. Šesterica držav je 13. februarja v Pekingu dosegla dogovor, v skladu s katerim se bo Pjongjang odpovedal svojemu jedrskemu programu v zameno za pomoč.

Prva faza predvideva, da Severna Koreja v 60 dneh razkrije podrobnosti o svojem jedrskem programu in zapre reaktor v Jongbjonu, v zameno za to pa bo dobila 50.000 ton goriva.

Normalizacija odnosov ZDA in Severne Koreje

Dogovor, ki predvideva več stopenj, pravi tudi, da se morata ZDA in Severna Koreja začeti pogajati o normalizaciji odnosov. Hill je v New Yorku menil, da so na dobri poti, Kim pa je prav tako dejal, da so bili pogovori zelo konstruktivni in iskreni.

V New Yorku so govorili o umiku Severne Koreje s seznama State Departmenta držav podpornic terorizma, kamor je uvrščena od leta 1988, po vpletenosti v napad na potniško letalo Južne Koreje leta 1987. State Department od takrat naprej ni našel nobenih novih dokazov o terorističnih dejavnostih Pjongjanga. Hill je dejal, da je kolega iz Severne Koreje opozoril tudi na vprašanje ugrabljenih državljanov Japonske. Japonska trdi, da so jim ugrabili 17 državljanov, Severna Koreja pa priznava nekaj manj.

Hill je v torek ponovil, da mora Koreja povsem razkriti vse podrobnosti o svojem programu plemenitenja urana. Severna Koreja je oktobra izvedla jedrski poskus plutonijeve bombe, ZDA pa sumijo, da ima tudi program plemenitenja urana. Čeprav se o tem pojavljajo dvomi tudi v Washingtonu, je Hill dejal, da je Pjongjang v zadnjih letih kupoval materiale, ki se lahko uporabljajo za plemenitenje urana.

Sporazum iz Pekinga v ZDA ni naletel na splošno odobravanje. Nekdanji veleposlanik ZDA pri ZN John Bolton ga je ostro kritiziral tudi v torek na televiziji Fox. Bolton meni, da bo problem verifikacija uresničevanja dogovorjenega v Severni Koreji, ker se po njegovem mnenju preveč zanašajo na Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (Iaea).