ZDA politike umika iz Iraka ne bodo podprle

Medtem, ko britanski obrambni minister Des Browne zatrjuje, da so z ZDA na isti strani, ameriški podpredsednik Cheney trdi, da politike umika iz Iraka ne bodo podprli.

Objavljeno
22. februar 2007 19.30
Britanski vojaki v Iraku
London/Agana/Bagdad - Velika Britanija in ZDA so "na isti strani" glede strategije do Iraka, je v sredinem pogovoru za britanski BBC dejal britanski obrambni minister Des Browne, ob tem pa zagotovil, da namen vlade ni umakniti vojakov iz Iraka in jih nato namestiti v Afganistan. Medtem pa je ameriški podpredsednik Dick Cheney, ki se je na poti iz Japonske v Avstralijo ustavil na ameriškem ozemlju Guam, dejal, da Američani ne bodo podprli politike umika iz Iraka.

Browne je za BBC govoril po tem, ko je v sredo britanski premier Tony Blair napovedal umik skoraj četrtine britanskih vojakov iz Iraka v prihodnjih mesecih. "Ameriške sile so nameščene v Bagdadu. 80 do 90 odstotkov nasilja v Iraku se zgodi v in okoli prestolnice. Okoliščine v katerih se nahajajo naši vojaki so povsem drugačne," je razliko med silami obeh držav pojasnil Browne, ob tem pa poudaril, da so oboji del iste strategije.

Na vprašanje, ali London načrtuje namestitev dodatnih sil v Afganistanu, kjer je že okoli 5000 britanskih vojakov, ki se jim bo do konca poletja pridružilo še 800 vojakov, pa je Browne dejal, da to ni njihov namen. "To ni naš namen, vzeti vojake iz enega prizorišča in jih namestiti v drugega, ali pa jih celo vrniti v istega," je še dodal.

Cheney pa je medtem v ameriškem vojaškem oporišču na otoku Guam zagotavljal, da Američani ne bodo podprli politike umika iz Iraka. "Nimamo opravka z nasprotniki, ki se bodo predali ali nekega dne prišli k pameti. Prilagodljivi bomo in naredili bomo vse, da bomo našo nalogo tudi opravili. Želim, da veste, da Američani ne podpirajo in ne bodo podpirali politike umika," je povedal podpredsednik.

Podobno je sicer govoril že v sredo na ameriški letalonosilki Kitty Hawk na Japonskem, kjer je dejal, da vodja teroristične mreže Al Kaida, Osama bin Laden, še vedno predvideva, "da prebivalci ZDA enostavno nimajo želodca za vztrajanje v boju proti terorizmu" .

Iraška vlada pozdravila britansko odločitev

Iraška vlada je pozdravila napovedani delni umik britanskih vojakov iz Iraka in sporočila, da je odločitev v skladu z načrti, da skrb za varnost v državi prevzamejo iraške sile. Guverner iraške province Basra Mohamed al Vaeli je sporočil, da bodo iraške oblasti na jug države za okrepitev varnosti napotile dve dodatni brigadi oziroma okoli 3000 dodatnih vojakov, potem ko ga bodo začele postopoma zapuščati britanske sile. Tudi iraški predsednik Džalal Talabani je pozdravil britansko odločitev in poudaril, da bo delovala kot " katalizator za iraške sile pri prevzemanju odgovornosti za varnost ".

Britanski premier Tony Blair, ki je v sredo napovedal delni umik britanskih sil iz Iraka, je danes izjavil, da bi se lahko število vojakov znova povečalo, če bodo to zahtevale razmere v Iraku. "Če nas bodo potrebovali, da pridemo nazaj v kakršnihkoli okoliščinah, potem bomo šli," je izjavil za radio BBC.

Blair je v pogovoru za BBC tudi dejal, da načrti za napad na Iran ne obstajajo. " Kolikor vem, nihče ne pripravlja napada na Iran, ljudje si prizadevajo za diplomatsko in politično rešitev," je dejal. Dodal je, da ne ve za nikogar v Washingtonu, ki bi načrtoval vojaški napad na Iran, in zanikal, da bi administracija predsednika Georgea Busha spodbujala Izrael k napadu.

Japonska vlada pa je danes sporočila, da zmanjšanje britanskih enot ne bo vplivalo na odločitev Japonske, ali bo podaljšala svojo misijo v Iraku. Japonska je svoje enote iz Iraka umaknila julija lani, vendar je v Kuvajtu ohranila manjši kontingent z 210 pripadniki letalskih sil, ki za koalicijske enote v Iraku opravljajo letalske naloge.

Blair zavrača odgovornost za nasilje v Iraku

Britanski premier Tony Blair se je danes branil tudi pred obtožbami, da nosi odgovornost za nasilje v Iraku. Kot je dejal v pogovoru za britanski radio BBC, ni odgovoren za nasilje, zavrnil pa je tudi obtožbe nekdanjega britanskega veleposlanika v Iraku Jeremyja Greenstocka, da se po invaziji v Iraku ni uspel osredotočiti na stabilizacijo te države.

Po Blairovem mnenju so za nasilje v Iraku odgovorni uporniki, ki sodelujejo z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida in z drugimi skupinami izven države. "Strinjam se, da je zelo težko, vendar ne morem prevzeti odgovornosti za ljudi, ki pošiljajo avtomobile bombe na tržnice," je dejal v radijskem pogovoru. "Ne mislim, da bi se sploh morali opravičiti za to, kar počnemo v Iraku. Skušamo podpreti demokrate proti teroristom," je še pristavil.

Nekdanji britanski veleposlanik Jeremy Greenstock je v dokumentarnem filmu televizije BBC, katerega odlomki so bili danes objavljeni, med drugim izjavil, da je želel Blair že v nekaj mesecih po ameriški invaziji na Irak leta 2003 vzpostaviti iraške policijske sile, vendar pa se ni dovolj osredotočil na potrebne ukrepe.

Predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta Jack Straw pa je, potem ko je Blair v sredo napovedal delen umik britanskih sil iz Iraka, napovedal preiskavo o britanski vlogi v Iraku, ko bo za to primeren trenutek.