Gibraltar bo izpustil zajet iranski tanker

Gibraltarsko sodišče je odredilo izpustitev kljub posredovanju ZDA.

Objavljeno
15. avgust 2019 14.50
Posodobljeno
15. avgust 2019 17.48
FOTO: Jon Nazca/Reuters
V. U., STA
V. U., STA
Iranski tanker, ki so ga v Gibraltarju zasegli 4. julija, bo kmalu izpuščen, poroča mednarodni tisk. BBC navaja, da je tako odločilo tamkajšnje vrhovno sodišče. Pred tem naj bi iranska ambasada v Londonu Britancem zagotovila, da tanker, ki prevaža 2,1 milijona sodčkov nafte, ne bo odplul v Sirijo.

Odločitev bo morda odprla pot tudi k izpustitvi tankerja, ki pluje pod britansko zastavo in so ga v Perzijskem zalivu zasegli Iranci. Obe državi sta sicer pogajanja o »izmenjavi« ladij zanikali.

Kdaj naj bi tanker Grace 1 zapustil Gibraltar, ni natančno znano. Novica prihaja nekaj ur za tem, ko je mednarodni tisk poročal, da je sodišče v Gibraltarju odločitev glede izpustitve, napovedano za danes, po posredovanju ZDA preložilo. Sodišče je sicer 19. julija podaljšalo zaseg iranskega tankerja za 30 dni in razpisalo naslednjo obravnavo za danes. Že po pisanju časnika Gibraltar Chronicle bi tanker izpustili, a naj bi ZDA v zadnjem trenutku ustavile postopek. Razlog za to ni bil znan, je navedla nemška tiskovna agencija dpa.



Iranski zunanji minister Džavad Zarif je v odzivu na izpustitev tankerja poudaril, da je ameriški piratski poskus spodletel, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iranski veleposlanik v Londonu pa je odločitev sodišča v Gibraltarju označil za boleč poraz za ZDA.

Medtem so se, kot poroča BBC, končale tudi policijske preiskave štirih članov posadke, vključno s kapitanom. Gre za Indijca, Rus, Latvijca in Filipinca, ki so bili na ladji zajeti 43 dni.

Britanske oblasti so tanker Grace 1 ustavile v Gibraltarju 4. julija zaradi suma, da je prevažal surovo nafto v Sirijo in s tem kršil sankcije Evropske unije.

image
Britanske oblasti so tanker Grace 1 ustavile v Gibraltarju 4. julija zaradi suma, da je prevažal surovo nafto v Sirijo in s tem kršil sankcije Evropske unije. FOTO: Jon Nazca/Reuters


Iran je v znak nasprotovanja temu »nezakonitemu zasegu« poklical na zagovor britanskega veleposlanika v Teheranu, nekaj dni kasneje pa je iranska revolucionarna garda ustavila britanski tanker v Perzijskem zalivu.

Teheran je po poročanju dpa predlagal izmenjavo plovil, a je nova britanska vlada to zavrnila. Britansko zunanje ministrstvo zaenkrat, kot poroča BBC, današnje poteze ZDA ni komentiralo.